Сексуално узнемиравање други најзаступљенији облик насиља над женама

Срна
Сексуално узнемиравање други најзаступљенији облик насиља над женама

БРЧКО - Сексуално узнемиравање је други најзаступљенији облик насиља над женама, али мали број жена пријављује овај облик насиља, показала је анализа података ОЕБС-овог истраживања о насиљу над женама у БиХ.

Службеник за родна питања и питања младих при Мисији ОЕБС у БиХ Лејла Мамут рекла је данас у Брчком да од десет жена свака трећа доживи сексуално узнемиравање од 15. године.

"Забрињавајуће је што мало више од два одсто жена пријави сексуално узнемиравање полицији и да у БиХ постоји најмањи проценат пријава ове врсте насиља у поређењу са осталим земљама западног Балкана и ЕУ", нагласила је Мамутова.

ОЕБС-ово истраживање обухватило је више од 2.300 жена у доби између 18 и 74 године.

Мамутова је истакла да су одређене групе жена више изложене сексуалном узнемиравању, попут младих с нестабилним запослењем, затим оне које припадају мањинским групама, повратнице, интерно расељене жене и слично.

Она сматра да је потребно промијенити кривичне законе који не третирају овај облик насиља јер само Закон о равноправности полова БиХ сексуално узнемиравање третира као кривично дјело, док остали закони нису усклађени с тим законом и са Истанбулском конвенцијом.

Предсједавајућа Комисије за заштиту људских права у Скупштини Брчко дистрикта Милијана Симић рекла је да је потребно да институције дистрикта и на државном нивоу успоставе боље механизме за пријаву сексуалног узнемиравања, прилагоде их и учине доступним лицима која су у неповољном положају, као што су лица са инвалидитетом или припадници националних мањина.

"Ако нема пријављених случајева, не значи да ти случајеви не постоје", истакла је Симићева.

Предсједавајућа скупштинске Комисије за равноправност полова Ина Памукчић истакла је да је радионица била прилика да се разговара о мјерама заштите које су на снази као и о механизмима којима се те мјере могу унаприједити ради заштите жртава сексуалног узнемиравања.

Комисија за равноправност полова и Комисија за заштиту људских права Скупштине Брчко дистрикта у сарадњи с Мисијом ОЕБС-а организовале су данас радионицу "Облици родно заснованог насиља с посебним освртом на анализу и мјере заштите од сексуалног узнемиравања", у оквиру кампање "16 дана активизма против родно заснованог насиља".

На радионици је договорено да комисије у сарадњи с Мисијом ОЕБС-а спроведу анонимну анкету о сексуалном узнемиравању у институцијама Брчко дистрикта, након чега ће организовати адекватну обуку за све запослене ради подизања свијести о овом облику насиља и његовој пријави.

Радионици су присуствовали представници Мисије ОЕБС-а заједно са шефом Канцеларије у Брчком Сабрином Шример, затим представници Канцеларије градоначелника, Владе, Тужилаштва и Полиције дистрикта, Савјета младих, Савјета националних мањина, Психолошког центра "Сиријус", Удружења жена "Бошњакиња" и Омладинског центра "Вермонт".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана