Секретаријат за вјере: Напади на имовину СПЦ у Мостару правило а не изузетак

Срна
Foto: Архива/Aгенције

БАЊАЛУКА- Насртаји на имовину и насљеђе Српске православне цркве у Мостару, једном од духовних симбола града на Неретви, нису изузетак, већ редовно правило, саопштено је из републичког Секретаријата за вјере су поводом најновијег вандалског напада на мостарску Саборну цркву Свете Тројице у којем је причињена озбиљна материјална штета.

Из овог секретаријата су навели да је све то зачетак нашло и у поступцима или свјесним нереаговањима Комисије за очување националних споменика БиХ, Федералног министарства просторног уређења, те Завода за заштиту споменика у саставу Федералног министарства културе и спорта, којим је 2014. године дозвољена реконструкција и надоградња пословног објекта виле Еден - у хотел.

Тиме је, како истичу у секретаријату, трајно нарушена амбијентална цјелина и препознатљива визура, те угрожен Саборни храм Свете Тројице као национални споменик БиХ и древно православно гробље Пашиновац.

У саопштењу се наглашава да је материјална штета у овом случају надокнадива, али да осјећај страха, неправде и маргинализације, који овакви догађаји појачавају – остаје као трајна рана на душама православних Срба Мостара.

"Позивамо све релевантне политичке и друштвене факторе, те појединце у Федерацији БиХ и Републици Српској на поштовање међунационалног и међувјерског склада уз пуно уважавање различитости, које нас обогаћују", наводи се у саопштењу.

У Секретаријату позивају надлежне да процесуирају починиоце, заштите објекте и насљеђе Српске православне цркве и ставе се у заштиту свештенства Епархије захумско-херцеговачке и њеног вјерујућег народа, које се, након ових немилих догађаја не осјећа сигурним.

"Учестали напади неће поколебати васкрсењску и обновитељску снагу наше Цркве у граду на Неретви, у коме је српска заједница кроз историју оставила немјерљив траг, као што га кроз обнову Светотројичног храма, упркос свим недаћама и неприликама, оставља и данас“, истиче се у саопштењу.

Саборна црква Свете Тројице у Мостару ноћас је поново опљачкана, девастирана и покидани су сви каблови од електричне енергије, рекао је за Срну старјешина ове цркве Душко Којић, истакавши да страхује за своју, као и безбједност заједнице и овог светог храма.

Он је рекао да је ово 10. пут ове године да је опљачкана Саборна црква.

Из Саборне цркве Свете Тројице у Мостару украдено је око 90 метара инсталираних каблова и оштећена табла од осигурача, рекао је Срни портпарол Министарства унутрашњих послова Херцеговачко-неретванског кантона Људевит Марић.

Марић је навео да су каблови који су били уграђени у цркву потргани, те да је истрага у току, док ће се више о овом случају знати у наредним данима", поручио је Марић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана