Секретаријат за расељена лица: У току изградња 774 куће и 110 станова

Срна
Foto: ИЛУСТРАЦИЈА

БАЊАЛУКА - На територији Репубилке Српске је, у оквиру Регионалног програма стамбеног збрињавања, у току изградња 774 индивидуална стамбена објекта и 110 станова, чији је план реализације јуни 2022. године, изјавио је вршилац дужности директора Републичког секретаријата за расељена лица и миграције Давор Чордаш.

Чордаш је рекао да је на састанку у Бањалуци са министром за људска права и избјеглице у Савјету министара Милошем Лучићем констатовано да, упркос отежавајућим околностима узроковану пандемијомм корома вируса, ниједан пројекат није обустављен и да се радови одвијају задовољавајућом динамиком, саопштено је из Републичког секретаријата за расељена лица и миграције. У току је реализација пројеката путем Фонда за повратак БиХ за 2019. и 2020. годину из удружених средстава, у укупном износу од 4,4 милиона КМ.

На састанку је констастовано да ће се избор нових пројеката за санацију и изградњу инфраструктуре наставити и наредних година кроз удруживање средстава, а у процедури је и потписивање Споразума о удруживању и начину реализације средстава за остваривање права из Анекса седам Дејтонског мировног споразума за 2021. годину што ће представљати знатну помоћ овој категорији становништва.

Разговарано је и о динамици реализације заједничких пројеката рјешавања стамбених питања избјеглица, расељених лица и повратника у оквиру Регионалног програма стамбеног збрињавања и Пројекта затварања колективних центара и алтернативног смјештаја путем обезбјеђења јавних стамбених рјешења (ЦЕБ2). Републички секретаријат за расељена лица и миграције поред свога редовног програма, којег Влада Републике Српске усваја сваке године, спроводи и активности на реализацији заједничких пројеката који ће допринијети рјешавању дугогодишњих проблема повратника, избјеглих и расељених лица, а који се реализују из кредитних средстава и донација.

Заједнички пројекти се реализују по посебним процедурама прописаним за сваки пројекат, а у њиховој реализацији учествује више институција: Републички секретаријат за расељена лица и миграције, Министарство за људска права и избјеглице БиХ, федерално Министарство расељених особа и избјеглица, Брчко дистрикт, Комисија за избјеглице и расељена лица БиХ, Фонд за повратак БиХ и локалне заједнице.

Одржан је састанак и са директором Фонда за повратак БиХ Бојаном Нинковићем, главним пројект-менаџером Нермином Џепар-Ганибеговић и са представницима Министарства за људска права и избјеглице Љиљаном Богдановић и Сашом Пајићем. На састанку је анализирана тренутна реализација свих потпројеката Регионалног програма стамбеног збрињавања. Усаглашен је динамички план за сто постотно повлачење транше у предвиђеним роковима закључно са јуном 2022, односно, 2023. године, додаје се у саопштењу.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана