Седмична рефундација послодавцима бруто плате породиља

Срна
Foto: Срна

БИЈЕЉИНА - Јавни Фонд за дјечију заштиту Републике Српске посљедњих 18 мјесеци седмично рефундира послодавцима бруто плате запослених породиља и за ову намјену мјесечно се издваја и до 5,5 милиона КМ, рекао је Срни директор Фонда Недељко Јовић.

Јовић је подсјетио да је Влада Републике Српске од 2020. године преузела обавезу исплате 100 одсто бруто плате породиљама као олакшицу послодавцима, јер све трошкове запослених породиља рефундира Фонд за дјечију заштиту, што је за прошлу годину било 57 милиона КМ.

“Тиме смо обезбиједили и да мајке у Српској имају сигурност и безбрижан период породиљског одстуства од 12 мјесеци за прво и друго дијете, за треће, свако наредно и за близанце 18 мјесеци”, оцијенио је Јовић.

Он је навео да се рефундација некада радила једном мјесечно уз исплате свих осталих права из дјечије заштите, али је седмична рефундација уведена током пандемије вируса корона како би се сачувала радна мјеста породиља без терета за послодавце у Републици Српској.

Јовић је позвао послодавце да редовно подносе захтјеве за остварење овог права, у року од шест мјесеци након порода, наводећи да ће Фонд водити рачуна да обрада ових захтјева буде ефикасна и исплата брза.

“За рефундацију накнаде плате запослених породиља некада се у Републици Српској исплаћивало до 28 милиона КМ за нето износе, а за ову годину план је исплата 60 милиона КМ, што говори да ово повећање није само због исплате бруто износа него је дошло и до благог повећања броја породиља и тај број корисника из године у годину постепено расте”, истакао је Јовић.

Он је рекао да је у прошлој години било више од 4.400 запослених породиља за које је Фонд послодавцима у потпуности рефундирао плате.

Директор Фонда за дјечију заштиту нагласио је да у Републици Српској нису запостављене ни незапослене породиље, које годишње рађају 5.500 дјеце.

“Новим законом који је ступио на снагу 2018. године у Српској је обезбијеђен матерински додатак од 405 КМ за сваку незапослену породиљу, који је до тада био 75 КМ и условљен одређеним цензусима”, навео је Јовић.

Према његовим ријечима, у Републици Српској је у протекле двије године остварен велики искорак у заштити запослених и незапослених породиља, а сва права из области дјечије заштите исплаћују се редовно.

Након шест година проведених на челу Фонда за дјечију заштиту, Јовић оцјењује да се у систему дјечије заштите у Републици Срској осјете помаци набоље, уз велику подршку Владе и ресорног министарства и на задовољство корисника.

“Некада смо за права из дјечије заштите издвајали 50 милиона КМ, колико је било када сам дошао на чело Фонда, а данас Република Српска издваја за дјечију заштиту скоро 120 милиона КМ”, истакао је Јовић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана