Седам деценија Конвенције о статусу избјеглица

Срна
Foto: ГС

САРАЈЕВО - Агенција Уједињених нација за избјеглице (УНХЦР) указала је поводом 70 година од усвајања једног од кључних међународних споразума - Конвенције о статусу избјеглица, да је поновно обавезивање на поштовање духа и основних принципа Конвенције данас важније него икада.

Високи комесар УН за избјеглице Филипо Гранди изразио је озбиљну забринутост због недавних покушаја неких влада да занемаре или заобиђу принципе Конвенције, који иду од протјеривања и одбијања избјеглица и тражилаца азила на копненим и морским границама, па све до приједлога за присилно премјештање избјеглица у треће земље гдје би се њихови захтјеви обрађивали без неопходних заштитних гаранција.

Он је навео да Конвенција и даље штити права избјеглица широм свијета. Гранди је истакао да су, захваљујући Конвенцији, спасени милиони живота и да је данас, 70 година након што је Конвенција састављена, од пресудног значаја да међународна заједница одбрани своје принципе.

У обраћању поводом 70 година од дана када је Конвенција о статусу избјеглица из 1951. године представљена државама на потписивање, Гранди је рекао да овај споразум представља пресудну компоненту међународног права и људских права и да је и данас једнако актуелан као што је био када је израђен и усаглашен.

"Језик Конвенције је јасан када се говори о правима избјеглица и остаје примјенљив и у контексту савремених и нових изазова и ванредних ситуација са којима се први пут сусрећемо - као што је пандемија вируса корона", рекао је Гранди. Он је указао да, и Конвенција о избјеглицама из 1951. године и новији Глобални споразум о избјеглицама, позивају на међународну сарадњу у изналажењу различитих рјешења за избјеглице.

Гранди је нагласио потребу да међународна заједница поштује кључне принципе заштите избјеглица који су прописани Конвенцијом, укључујући право сваког ко бјежи од прогона да не буде враћен тамо гдје му пријети ризик од штете или опасност. Седамдесет година Конвенције о статусу избјеглица пада само неколико мјесеци након седамдесет година рада УНХЦР-а као свјетске организације за заштиту присилно расељених лица.

Након завршетка Другог свјетског рата и ратних страхота, 14. децембра 1950, године УН су објавиле Статут УНХЦР-а, којим су утврђени услови рада УНХЦР-а и у којем су опуномоћеници 26 земаља упућени да се састану у Женеви с циљем да се финализира текст конвенције, што су и учинили у јулу 1951. године. УНХЦР је чувар Конвенције из 1951. године и има јединствени мандат према међународном праву да надгледа примјену конвенције и сарађује са земљама на заштити избјеглица и изналажењу трајних рјешења за избјеглице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана