Савладавање лекција лакше уз асистента

Анита Јанковић Речевић
Савладавање лекција лакше уз асистента

БАЊАЛУКА - Подршку и помоћ у савладавању лекција ове школске године ученицима са сметњама у развоју и ђацима са ријетким болестима пружиће 450 асистената, чији ангажман се, према оцјенама стручњака показао као веома сврсисходан.

У Министарству просвјете и културе РС истичу да је за те намјене обезбијеђено 3,5 милиона марака. Додају да је од ове школске године захваљујући новом законском рјешењу које је ступило на снагу омогућено да, осим ангажовања асистената у редовним основним школама, примљени могу бити и асистенти за ученике и у школама за дјецу са сметњама у развоју, као и за ђаке са ријетким болестима.

- Асистенти су одобрени за ученике са аутизмом и елементима аутизма, Дауновим синдром са пратећим сметњама, оштећењем интелектуалног функционисања, тјелесним оштећењем и хроничним обољењем, оштећењем слуха, оштећењем вида, епилепсијом, оштећењем говорно-гласовне комуникације, мјешовитим специфичним поремећајима развоја, као и за ученике са вишеструким сметњама у развоју - навели су у Министарству просвјете и истакли да ће наставити са улагањем додатних напора да би свим ученицима са сметњама у развоју било омогућено васпитање и образовање у складу са њиховим потребама и могућностима.

Подсјећају да се ангажовање асистената за ученике са сметњама у развоју одобрава од школске 2010/2011. године, с тим да су први пут дефинисани Законом о основном васпитању и образовању 2017. године. Њихов ангажман од тада се одобрава за ученике којима је налазом и мишљењем стручне комисије за процјену потреба и усмјеравање дјеце и омладине са сметњама у развоју препоручена подршка асистента.

- Повећање броја асистената за ученике са сметњама у развоју са четири, колико их је било 2010. године, односно са 205 асистената у 2017. години на 450, колико их је сада, не значи нужно да је дошло до повећање броја ученика са сметњама у развоју. Стављањем асистента у законске оквире омогућено је ангажовање већег броја њих и то за ученике са различитим сметњама у развоју - рекли су у министарству и додали да је од 2010. до краја прошле школске године за финансирање асистената у настави укупно из буџета Српске издвојено 8,5 милиона КМ.

Директор Основне школе “Десанка Максимовић” у Трну Радослав Савановић каже да у овој образовној установи знање стиче 15 ђака са одређеним сметњама у развоју, с тим да је помоћ асистента неопходна за њих шесторо, док остали самостално прате наставу.

- Ангажовање асистената у настави показало се као веома сврсисходно у раду са дјецом са сметњама у развоју, јер захваљујући њима лакше савладавају лекције и сналазе се у школским активностима. Проблем је што је јако тешко пронађи асистенте, нарочито квалитетне који имају жељу, вољу, знање и потребну струку да ученику помогну да науче у оној мјери колико то његове могућности дозвољавају - истиче Савановић и додаје да асистента траже заједно са родитељима, наводећи да су то најчешће особе педагошке струке.

Да је значај асистената у настави огроман сагласна је и директорица бањалучке Основне школе “Георги Стојков Раковски” Ивана Љубојевић.

- Ове године имамо ангажованих осам асистената у настави, што је мање у односу на лани, када смо имали десет, али два ученика су прешла у школу “Заштити ме” те је то разлог. Њихова помоћ од великог је значаја нашим ђацима - рекла је Љубојевићева.

Примања

У Министарству просвјете и културе РС истакли су да су асистенти у настави ангажовани на пола радног времена те да су плаћени по коефицијенту за средњу стручну спрему.

- За једног асистента потребно је издвојити на мјесечном нивоу бруто износ од 850,50 КМ, с тим да је нето износ 603 марке - рекли су у министарству.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана