Савјет националних мањина БиХ: Удружењима очувати национални и културни идентитет

Срна
Савјет националних мањина БиХ: Удружењима очувати национални и културни идентитет

САРАЈЕВО - Чланови Савјета националних мањина БиХ и представници Удружења националних мањина Брчко дистрикта констатовали су да је удруживање и међусобна координација путем локалних удружења и изабраних представника у савјете и савезе најбољи начин рада, који ће допријенити очувању националног и културног идентитета припадника националних мањина.

Чланови Савјета националних мањина БиХ и представници Удружења националних мањина Брчко дистрикта сматрају да ће такав начин рада најбоље допринијети и промовисању и заштити права и интереса националних мањина.

На састанку у Брчком чланови Савјета и представници Удружења истакли су да сваки појединац, као припадник одређене националне мањине треба константно да указује на проблеме са којима се сусреће у животу и раду, саопштено је из Парламентарне скупштине БиХ.

Они су поздравили доношење Закона о заштити права припадника националних мањина Брчко дистрикта, као и ангажман супервизора за Брчко Мајкла Скенлана на његовом доношењу, којем је уручена захвалница Савјета националних мањина БиХ.

Предсједавајући Савјета Андрија Сваток нагласио је да овај закон представља велики искорак када је ријеч о правима и положају припадника националних мањина, не само на подручју Брчко дистрикта, већ на простору цијеле БиХ.

“Оваква законска рјешења и примјена свих њихових одредби једини су начин равноправног укључивања припадника националних мањина у живот заједница, те отварају могућност њихове адекватне заступљености у локалним савјетима и у свим осталим нивоима власти у БиХ”, рекао је Сваток.

Представници Удружења упознали су чланове Савјета о начину рада овог удружења, те кључним питањима и проблемима са којима се суочавају у свом раду, те додали да институције Брчко дистрикта улажу максималне напоре за побољшање статуса припадника мањина.

Они су истакли да је потребно појачати активности и побољшати резултате у одређеним областима, нарочито када је ријеч о рјешавању проблема стамбеног питања, социјалне заштите, укључивања мањинских језика у школске програме, те стипендирању младих како би се спријечио сваки облик дискриминације припадника националних мањина, те омогућио ефективан приступ свим њиховим правима, која су им загарантована.

Било је ријечи и о предстојећим локалним изборима, те је заједнички наглашена важност кандидовања и учешћа представника националних мањина, с циљем доприноса бољем положају припадника националних мањина у локалним заједницама, наводи се у саопштењу.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана