Савић: Одбацити родно осјетљиви језик

Срна
Савић: Одбацити родно осјетљиви језик

БИЈЕЉИНА - Српски језик мора да као страно тијело одбаци родно осјетљиви језик, изјавио је Срни сарадник на Институту за српски језик Српске академије наука и уметности Виктор Савић.

Савић је рекао да ће говорити о проблему такозваног родно осјетљивог језика као један од предавача на републичком семинару за наставнике српског језика и књижевности који је данас отворен у Бијељини, на коме се окупило 80 наставника.

“Он је постао актуелан последњих неколико година, али у нашој средини провејава око 20 година. Тим поводом се више оглашавао Одбор за стандардизацију српског језика, а ја сам највише учешћа узео када је, нажалост, донесен тај несрећни закон, који је једна врста вулгаризације лингвистичке проблематике”, навео је Савић.

Савић је додао да ће говорити и о глобалном контексту у којем је настао родно осјетљиви језик, али и о томе како је пресађен у српски језички систем.

“Говорићу и о томе како се то манифестује у нашем језичком организму и како би се то могло превазићи. То се може превазићи само враћањем на фабричка подешавања - српски језик мора одбацити као страно тело родно осетљиви језик и тиме се враћамо на почетак”, оцијенио је Савић.

Професор на Филолошком факултету у Бањалуци Зорица Никитовић истакла је да је циљ овог семинара афирмација српског језика и писма, књижевности и културе, у сврху побољшања наставне праксе и јачања националног идентитета Срба.

“Са нама су данас уважени професори, еминентни лингвисти из Београда, који представљају сами врх српске дијахроније и лингвистике. Они ће данас говорити о веома значајним темама, као што су српска ћирилица, историја нашег језика, те о родно осјетљивом језику који нам свима прави проблеме у пракси”, рекла је Никитовићева.

Професор на Филолошком факултету у Београду Александар Милановић предавач је на овом семинару и говориће о дилемама у настави историје српског језика у школама.

“Дилеме су исте, било да је реч о школама у Србији или Републици Српској - нас Србе деле, нажалост, државне границе, али језичких граница нема. Исте дилеме које имају наставници српског језика у Србији, имају и наставници овде”, указао је Милановић.

Милановић је навео да је задатак предавача који су данас у Бијељину дошли из Београда да своја искуства у настави пренесу и упореде са искуствима у Републици Српској.

“Замислили смо да ово буду предавања, али са много дискусије о отвореним питањима у настави”, рекао је Милановић.

Семинар, који се данас одржава у просторијама Педагошког факултета, суфинансира Министарство просвјете и културе Републике Српске, а организатори су Друштво наставника српског језика Републике Српске и Републички педагошки завод.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана