Савез синдиката РС: Повећана просјечна плата у децембру

Срна
Савез синдиката РС: Повећана просјечна плата у децембру

БАЊАЛУКА - Највећа просјечна плата у Републици Српској у децембру прошле године износила је 1.497 КМ и исплаћена је у области финансијске дјелатности и осигурања, док је најнижа од 665 КМ исплаћена у области грађевинарства, саопштено је из Савеза синдиката Српске.

 “Просјечна плата након опорезивања или нето плата у Српској, исплаћена у децембру 2020. године, износи 979 КМ и већа је за 10 КМ у односу на просјечну плату исплаћену у новембру”, саопштено је из Савеза синдиката Републике Српске.

Када је ријеч о просјечној плати, у децембру прошле године радници у трговини примили су 746 КМ, запослени у умјетности, забави и рекреацији 744 КМ, а они у дјелатности пружања смјештаја, припреме и послуживања хране, хотелијерства и угоститељства 721 КМ.

Синдикална потрошачка корпа у Српској у децембру је коштала 1.945 КМ, а просјечна плата покривала ју је са 50,31 одсто.

Синдикална потрошачка корпа садржи трошкове за прехрану, становање и комуналне услуге, текуће одржавање домаћинства, те одјећу и обућу, хигијену и његу здравља, превоз, образовање и културу.

Породице у Српској су највише новца у децембру трошиле за храну, и то 728 КМ, а након тога за становање и комуналне услуге 591 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана