Савез синдиката: Предузети све мјере у заштити права радника

Срна
Савез синдиката: Предузети све мјере у заштити права радника

БАЊАЛУКА - Савез синдиката Републике Српске још једном је позвао Владу Републике Српске и Кризни штаб да предузму све мјере и активности у заштити права радника.

Из Савеза синдиката Српске наводе да је све више послодаваца који врше невиђен притисак на раднике да потпишу споразумни раскид уговора о раду или захтјев за неплаћено одсуство.

“Такви послодавци незаконито, а у тренутку када су на снази ванредна ситуација и врло извјесно ванредно стање, могу се квалификовати и као тешка дјела која изазивају страх и панику”, саопштено је из Савеза синдиката Републике Српске.

У саопштењу се истиче да Инспекторат Републике Српске скоро да нема могућности да контролише и санкционише несавјестан рад оваквих послодаваца.

“Инспектори су даноноћно на граничним прелазима гдје обављају тешке послове и зато захтијевамо од Владе Републике Српске и Кризног штаба да изнађу могућност новог запошљавања инспектора или прерасподјелу рада државних службеника који испуњавају законом прописане услове за обављање послова инспектора”, наводи се у саопштењу.

Савез синдиката Републике Српске инсистира и захтијева од Владе Републике Српске да ниједан облик најављене помоћи послодавцима у вријеме пандемије вируса корона и проглашења ванредне ситуације не смије бити додијељен несавјесним послодавцима који су отпустили раднике.

Из овог савеза позивају раднике да пријаве сваки облик кршење радничких права иако нису чланови синдиката, како би се заједно борили за свако радно мјесто, законито исплаћивање плата или накнада радницима у Српској.

“Српска мора учинити све да сачува здравље радника, радничка права и сваки законит облик привредне активности”, поручују из Савеза синдиката Републике Српске.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана