Савчић: Инцкова одлука је кукавички и подмукли чин

Срна
Савчић: Инцкова одлука је кукавички и подмукли чин

БАЊАЛУКА - Предсједник Борачке организације (БОРС) Републике Српске Миломир Савчић сматра да одлука одлазећег високог представника Валентина Инцка да наметне допуне у Кривичном закону БиХ којима се, како се наводи, забрањује и кажњава негирање геноцида и величање ратних злочинаца, представља кукавички и подмукли чин.

 “Инцко који завршава мандат или неуспјешну мисију на простору БиХ оставља додатне проблеме у односу на оно што је затекао када је дошао да буде од наводне користи свим народима и грађанима БиХ”, истакао је Савчић.

Он је нагласио да је да је циљ наметања овог закона да се тема Сребренице представи као догма о којој нема расправе, него да је то тако како је утврдио неки суд који није правосудна институција која је формирана на легалан начин.

“Овдје се само отварају нови проблеми и разлози за нова сукобљавања и стаје се на пут утврђивању истине, те помирењу и нормалном животу или суживоту на овим просторима”, појаснио је Савчић.

Он је поручио да ће БОРС наставити своју борбу за доказивањем истине о протеклом одбрамбено-отаџбинском рату Републике Српске.

Савчић је истакао да је БОРС покренуо иницијативу за заказивање састанка представника свих организација проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата на којем ће се заузети јасни ставови и закључци који ће бити прослијеђени посланицима у Народној скупштини Републике Српске на најављеној посебној сједници.

Одлазећи високи представник у БиХ Валентин Инцко, који је недавно поднио оставку, наметнуо је допуне у Кривичном закону БиХ којима се забрањује и кажњава “негирање геноцида и величање ратних злочинаца”.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана