Сарадња “Шума Српске” и “Србијашума”

Срна

Фоча - У Фочи је данас почео дводневни сусрет руководстава “Шума Српске” и “Србијашума” чији је циљ размјена знања и искустава у газдовању шумским благом.

Директор “Шума Српске” Славен Гојковић рекао је да је један од заједничких задатака очување Панчићеве оморике и то путем пројекта прекограничне сарадње, који је у току, а који се финансира средствима ЕУ.

“Циљ пројекта је да се сачува Панчићева оморика на планини Тари у Србији и на подручју Вишеграда у Српској. Знамо да је она веома ријетка, само се код нас појављује природно. То ће бити један од начина да унаприједимо нашу сарадњу”, рекао је Гојковић.

Вршилац дужности директора “Србијашума” Игор Баруновић наводи да је након сусрета у Малом Зворнику у јуну ово узвратна посјета колегама у Српској.

“У Србији је слично стање као овдје, само што је Српска знатно богатија шумом од нас. Климатске промјене, сушење шума, разне болести утичу на то да морамо да унапређујемо борбу за очување шума”, рекао је Баруновић.

Предсједник Надзорног одбора “Шума Српске” Биљана Марковић истакла је да је веома битна размјена знања и искустава, не само руководећег кадра, већ свих структура запослених у два јавна предузећа.

“Сарадњу подижемо на још већи ниво, а за мјесто сусрета изабрали смо Шумско газдинство жМаглићж у Фочи, које је једно од организационо најуспјешнијих у Српској. Драго ми је да смо овдје јер знам да ова организациона јединица добро послује, тако да ћемо искористити и њихова знања и искуства да унаприједимо сарадњу са жСрбијашумамаж”, навела је Марковићева.

Директор Шумског газдинства “Маглић” Споменко Стојановић рекао је да је предност ове организационе јединице то што су научили да интегрално газдују шумама.

“Сматрамо да све што је у шуми да тиме треба да се бавимо ми шумари, тако да имамо развијено и ловство, а ових дана почиње градња велике хале за остале производе шумарства. Ријеч је о преради гљива и других шумских плодова, дестилацији етричних уља што ће допринијети већем запошљавању и омогућити људима који плодове прикупљају по шуми да их могу предати нашем предузећу и наплатити по правој економској цијени”, рекао је Стојановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана