Санкције за заражене који прекрше изолацију

Анита Јанковић Речевић, Љиљана Алексић
Санкције за заражене који прекрше изолацију

БАЊАЛУКА - Републички карантини у којима су претходних мјесеци боравили обољели од вируса корона у Српској од данас су прошлост, а стручњаци апелују на заражене којима је одређена мјера кућне изолације да се понашају одговорно и поштују препоруке, јер их у супротном очекују санкције.

Одлуком Републичког штаба за ванредне ситуације РС данас су са радом  престали карантини на старој пулмологији у Универзитетском клиничком центру РС, болници “Србија” у Источном Сарајеву, те домовима ученика у Бијељини, Требињу и Добоју. Особе са блажим симптомима од сада се упућују  у кућну изолацију, а они са средњом и тешком сликом на болничко лијечење.

Вршилац дужности директора Института за јавно здравство РС Бранислав Зељковић истакао је за “Глас Српске” да су хигијенско-епидемиолошке службе (ХЕС) домова здравља задужене да прате здравствено стање позитивних на вирус корона који су у кућној изолацији, а да Инспекторат РС и комунална полиције имају задатак да контролишу да ли грађани поштују ту мјеру.    

- Институт припрема документ према којем ће ХЕС дјеловати на терену иако је њима и сада познато шта треба да раде, јер већ четири мјесеца врше здравствени надзор лица која имају рјешење за кућну изолацију. План је да са зараженима у самоизолацији контактирају два пута дневно, да би испратили како се осјећају, а у случају појаве симптома екипе ће ићи у обилазак. Ако дође до погоршања здравственог стања, пацијенти ће бити упућивани у болнице - рекао је Зељковић. Он је апеловао на обољеле да поштују мјеру кућне изолације, наводећи да је то много боља и блажа варијанта од карантина.

- У случају да дође до кршења мјере, постоје санкције за те особе. Неопходно је да буду одговорни сами према себи, али и према цијелом друштву. Препоручујем им да остану код куће јер се тако у далеко мањој мјери нарушава њихова комоција од боравка у карантину - казао је Зељковић и додао да ће локални кризни штабови обезбиједити смјештај за позитивна лица која немају услове да боравак у кућној изолацији.

Бијељински Дом здравља који је вршио надзор над Домом ученика у том граду, а који је служио за смјештај лица позитивних на “ковид 19”, јуче је испразнио објекат. 

- У карантину у Бијељини смо јуче ујутро имали 58 особа, од којих је 32 било са подручја Зворника, седам из Власенице и Братунца, шест из Милића, три из Угљевика и једно лице из Сребренице. Тимови породичне медицине прегледали су пацијенте и они који немају симптоме или имају благе упућени су у кућну изолацију наредних 14 дана - рекао је директор Дома здравља Бијељина Душко Миловановић.

Према подацима Института за јавно здравство, у Српској је јуче вирус корона потврђен код још 40 особа. Међу новозараженима је осам особа из Рогатице, седам из Љубиња, шест из Бањалуке, три из Градишке, по двије из Бијељине, Котор Вароша, Теслића, Власенице и Приједора и по једна из Дервенте, Добоја, Фоче, Гацка, Требиња и Зворника. 

- Пријављен је и један смртни случај код којег је потврђено присуство вируса корона. Ради се о мушкарцу средњег животног доба из Власенице, са удруженим обољењима, који је 125. жртва вируса у Српској - истакнуто је у саопштењу Института у којем се наводи да су до сада у Српској потврђена 2.272 случаја заразе вирусом корона, те да су тренутно хоспитализоване 124 особе.

Смјернице

Према смјерницама за самоизолацију које је објавио Институт за јавно здравство Српске на почетку епидемије вируса корона, наводи се да грађани у изолацији не смију напуштати кућу, одлазити на посао, у школу,  на вјерска или друга окупљања, а забрањено је и примање посјета у кући. Препоручује се и избјегавање контакта с укућанима, те боравак у одвојеним просторијама.

- Уколико је могуће, користите одвојен тоалет, често перите руке сапуном и водом и никако не дијелите исти пешкир са укућанима. Користите одвојено посуђе, прибор за јело, постељину и свакодневно дезинфикујте просторије у којима боравите - стоји у смјерницама Института.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана