Шангајска листа без универзитета из БиХ

nezavisne.com
Шангајска листа без универзитета из БиХ

Шангај, Бањалука - На Шангајској листи најбољих универзитета у свијету за ову годину нема ниједног из БиХ.

На јуче објављеној листи академског рангирања свјетских универзитета за ову годину налази се 1.000 универзитета.

Коментаришући информацију да се на престижној листи није нашао нити један универзитет из БиХ, на Бањалучком универзитету (УНИБЛ) кажу да је један од основних критеријума за позиционирање на овој листи број добитника Нобелове награде и Филдсових медаља који су студирали или тренутно раде на одређеном универзитету, број објављених радова на СЦИ листи, цитираност радова, утицај на науку и универзитете у региону.

“С поносом наглашавамо да објављујемо радове на СЦИ листи, радови су цитирани и дају велики допринос науци. Универзитет морамо повезати са угледним институтима и истраживачким групама, како у региону, тако и у Европи и свијету”, кажу из УНИБЛ.

Наводе да значајан сегмент у развоју модерног универзитета представља међународна сарадња која је препозната кроз стратешке документе.

“Неопходно је спровођење низа активности са циљем побољшања кадровских и инфраструктурних капацитета, повећања мобилности студената и особља, интернационализације наставног и научноистраживачког процеса и повећања препознатљивости универзитета, прије свега у регионалној и европској, али и свјетској академској заједници”, кажу из УНИБЛ. Додају да је УНИБЛ у протеклом периоду забиљежио напредак на “Вебометриксовој” листи, и када је ријеч о универзитетима из БиХ налази се на другом мјесту и додају да се према извјештају за јули 2018. године Универзитет у Бањалуци налази на 3393. позицији у свијету.

На Шангајској листи нема ни универзитета из Македоније, док је Универзитет у Београду рангиран између 300. и 400. мјеста. Љубљански, солунски “Аристотел” и атински Технички универзитет позиционирани су између 400. и 500. мјеста. Универзитет у Марибору и Загребачки универзитет су између 500. и 600. мјеста, а онај у Софији између 900. и 1.000. позиције.

На првом мјесту, 16. годину узастопно, налази се Универзитет Харвард, на другом је Стенфорд из САД, а на трећем британски Кембриџ.

Међу високорангираним универзитетима из Европе су Универзитет Цирих на 19. мјесту, Универзитет у Копенхагену на 29. и Сорбона на 36. позицији.

Шангајску листу сваке године објављује Универзитет “Циао Тунг” из Шангаја и сматра се најзначајнијим рангирањем најутицајнијих универзитета на свијету.

Подсјећамо, почетком августа објављена је и листа најбољих универзитета британског института “Квакварели Симондс” за 2019. годину, али и на тој листи нису прошли универзитети из БиХ, Македоније, Албаније и Црне Горе.

Најбоље рангирани универзитети на тој листи су онај у Љубљани, који је заузео позицију између 651. и 700. мјеста, као и универзитети у Загребу, Марибору и Београду, који су рангирани између 801. и 1000. мјеста.

На британској листи први је амерички МИТ, слиједе Стенфорд, Харвард, калифорнијски Технички институт, Кембриџ, Оксфорд и Универзитет колеџ Лондон.

Британска листа темељи се на шест критеријума: академском угледу, угледу код послодаваца, факултетском особљу и цитатима академског особља.

На “Вебометриксовој” листи, која обухвата око 27.000 универзитета, изузев Љубљанског, Београдског и Загребачког универзитета, сви су слабо рангирани.

Критеријуми Шангајске листе

  • Број добитника Нобелове награде и Филдсових медаља који су студирали или тренутно раде на одређеном универзитету
  •  Број објављених радова на СЦИ листи
  •  Цитираност радова
  •  Утицај на науку и универзитете у региону

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана