Сандра и Крстиња дипломирале руски и српски језик са просјеком 9,91

Срна
Сандра и Крстиња дипломирале руски и српски језик са просјеком 9,91

ТРЕБИЊЕ- Сандра Чихорић и Крстиња Алексић су рођене у Требињу исте године, заједно су уписале руски и српски језик и књижевности у Бањалуци и дипломирале истог дана са просјеком 9,91 као прве и најбоље у својој генерацији.

Чихорићеву и Алексићеву, осим родног града и љубави према руском и српском језику и књижевности, повезује и заједничка прича о успјеху.

Ове двије младе Требињке су због изузетног успјеха након прве године студија награђене стручним усавршавањем у Русији, односно руском граду Бјелгороду гдје су провеле мјесец дана и стекле сертификат, а биле су и стипендисткиње Фонда "Др Милан Јелић".

Чихорићева каже за Срну да су њих двије током студирања само пет испита положиле са оцјеном девет, док су професори њихово знање у чак 50 испита оцијенили десетком.

Крстиња Алексић додаје да их повезује и то што до одласка на студије нису познавале руски језик нити су га училе током дотадашњег школовања, али то их није спријечило да буду најбоље у својој генерацији.

"Потребно је уложити много труда, али када се воли нешто што се ради и правилно распореди вријеме све је могуће", каже Алексићева.

Иако је неспорно да је ријеч о великом таленту, Чихорићева скромно истиче да је кључ њеног успјеха током студирања био у организацији времена и наравно марљивом учењу.

Алексићева додаје да су током студирања биле усмјерене једна на другу, биле су подршка једна другој све вријеме, што им је много помогло у постизању сјајних резултата.

Крстиња Алексић планира да школовање настави на мастер студијама руског језика у Москви, а каже да би вољела да први посао пронађе у родном Требињу.

Алексићева додаје да би утисак са студија био потпунији када би било и више практичне наставе, што је ове године било у мањем обиму због епидемије вируса корона.

Сандра Чихорић каже да је одлучила да након дипломирања остане у Бањалуци, гдје сада предаје руски језик на курсу, а планира да конкурише за стипендију и упише мастер студије руског језика у Москви.

"Руски предајем на курсу при организацији Српско-руско пријатељство ''Братство'' која ради на побољшању односа наше државе са Русијом, промовишу стипендије на које и ми планирамо да се пријавимо, а постали су и први сертификациони центар У БиХ за руски језик гдје полазници могу да положе сертификате који су признати свугдје у свијету", објаснила је Чихорићева.

Чихорићева истиче да је задовољна студијама руског и српског језика и књижевности у Бањалуци, али истиче да је неопходно и доста рада мимо студија да би се савладао руски језик.

Сандра Чихорић и Крстиња Алексић кажу да ће и у будућем раду наставити да се подржавају и надопуњују, као што је то било и током студирања, а пред њима је несумњиво блистава будућност.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана