Самарџић: Српским језиком и ћирилицом чува се национална безбједност

Srna
Самарџић: Српским језиком и ћирилицом чува се национална безбједност

ПАЛЕ - Професор на Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву Биљана Самарџић изјавила је Срни да, улажући у српски језик и књижевност, као и у ћирилицу, Срби улажу у своју националну безбједност на овим просторима.

Самарџићева је оцијенила изузетно добрим потезом најаву предсједника Србије Александра Вучића да би у парламентима Србије и Републике Српске требало подржати закон о заштити и очувању српског језика и ћириличког писма, и то у готово истовјетном тексту.

"Лингвисти су предложили како заштитити језик и писмо, а политика је стала иза тога. Српски језик је наш идентитетски језик и морамо бити свјесни да, бранећи га, у ствари бранимо и наш идентитет", навела је Самарџићева.

Према њеним ријечима, политика никада не може бити изнад лингвистике, али ни лингвистика не може без политике.

"Никада се нисмо запитали зашто народи много већи од нас и народи којима се дивимо и који држе до националног имају много већи број часова матерњег језика у наставном плану и програму. На примјер, Французи имају девет часова на седмичном нивоу, Руси исто, а ми максимално четири часа", истакла је Самарџићева.

Професорка на Филозофском факултету је навела као примјер да се у Русији чува руски језик повећаним бројем часова, те да има натпредметни статус.

"Код нас никада нисам видјела да Рајфајзен банка пише на ћирилици, а у Москви јесам", рекла је Самарџићева.

Она је указала да би требало радити на повећању броја часова како би били заштићени српски језик и књижевност.

"Не каже се џаба да је улагање у матерњи језик и књижевност улагање у националну безбједност. Тако и ми морамо бити свјесни, ако улажемо у српски језик и књижевност и у нашу ћирилицу, да улажемо, у ствари, у нас и у нашу националну безбједност на овим просторима", поручила је Самарџићева.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је недавно, након сусрета са предсједником Србије Александром Вучићем у Бањалуци, да је договорено да се ради на закону о заштити ћирилице и српског језика како би се дао допринос српском језику и писму.

Он је најавио да ће наредних мјесеци бити разговарано о заједничком националном и идентитетском пројекту заштите ћирилице, да се допринесе значају српског језика и писма.

Вучић је рекао да ће Србија и Српска договорити закон о заштити српског језика и ћириличког писма и да вјерује да ће то подржати све странке у оба парламента, који ће тај закон усвојити у истовјетном тексту.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана