Сајић: Интензивирати сарадњу и радити на привлачењу инвестиција у БиХ

Срна
Сајић: Интензивирати сарадњу и радити на привлачењу инвестиција у БиХ

МИНХЕН - Генерални конзул БиХ у Минхену Вера Сајић разговарала је, путем видео конференције, са шефом Баварске државне канцеларије и државним министром за Федералне и европске послове и медије Флоријаном Херманом о унапређењу сарадње и привлачењу инвестиција у БиХ.

Сајићева је истакла да је њен циљ да се у наредном периоду интензивира сарадња са баварским институцијама јер је ниво сарадње у претходном периоду био низак.

Саговорници су се сагласили да има простора за интензивирање сарадње а посебно у областима образовања и културе.

Генерални конзул БиХ у Минхену упознала је министра Хермана да је Савезна Република Њемачка један од највећих страних донатора у БиХ и у врху је инвеститора у БиХ, гдје тренутно послује 257 њемачких фирми.

"Са годишњом размјеном од око 1,7 милијарди евра Њемачка је међу најважнијим трговинским партнерима БиХ", истакла је Сајићева.

Она је рекла да је Генерални конзулат БиХ у Минхену заинтересован да својим ангажманом помогне привлачењу инвестиција у БиХ, посебно фирми из Бајерна, истакавши ниске порезне стопе у БиХ и кавалитетну и обучену радну снагу.

Саговорници су се сагласили да би интензивно радећи у наредних годину или двије могло доћи до реализације пројеката у областима образовања, иновација и нових технологија јер у овим областима БиХ би могла рачунати на подршку институција Баварске, објављено је на сајту Генералног конзулата БиХ у Минхену.

На састанку је договорено да Сајићева успостави контакте са министарствима и другим институцијама Баварске како би се покушали изнаћи модели сарадње и договорили пројекти за будућност.

Сајићева је упознала Хермана о раду овог конзулата, нагласивши да се и у доба пандемије редовно обављају сви конзуларни послови уз строго придржавање прописаних епидемиолошких мјера.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана