Сајам рукотворина "Традиција и ја" окупио 30 излагача

Срна
Сајам рукотворина "Традиција и ја" окупио 30 излагача

МОДРИЧА - У Модричи је данас отворен Сајам рукотворина под називом "Традиција и ја" у оквиру којег је организована изложба ручних радова, традиционалне хране и пића 30 излагача из Републике Српске и Брчко дистрикта.

Директор Туристичке организације у Модричи Дејан Лазаревић рекао је новинарима да је циљ манифестације, коју Туристичка организација организује 14. пут под покровитељством општине, промоција ручне радиности, чување од заборава старих заната и израде традиционалне хране и пића са простора Посавине, Требаве, Вучијака и других дијелова Републике Српске.

Он је навео да ће производе и услуге представити излагачи из Модриче, Дервенте, Брода, Добоја, Бијељине, Шамца и Брчког у Српском културном центру у Модричи, те да је сајам отворен до 20.00 часова.

Лазаревић је рекао да ће у оквиру сајма бити одржане радионице о изради предмета плетењем, предмета од прућа на традиционалан начин, кошница за пчеле - трнке од прућа, те радионица под називом "Калиграфија у српском језику".

Манифестацију је отворила начелник општинског Одјељења за привреду и друштвене дјелатности Бојана Курешевић.

"На сајму сваке године видимо стваралаштво излагача који на овај начи презентују старе занате и преносе традицију на младе са овог простора", рекла је Курешевићева.

Пензионерка из Дервенте Таса Ступар рекла је да је учествовала на свим сајмовима "Традиција и ја" у Модричи представљајући организацију "Жене Дервенте" и свој град.

"Радује ме сваки сусрет са организаторима и излагачима на сајму који има важну улогу да сачува обичаје, старе занате и пренесе их на будуће генерације", рекла Срни је Ступарова.

Дервенћанин Ратко Пећић први пут је на сајму у Модричи, гдје је изложио таписерије рађене вуном са религиозним и другим мотивима.

Пећић, који је пензионисани инжењер графичар-картонажер, каже да му је израда таписерија хоби којим донекле надомјести кућни буџет.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана