Сахрана новинара Мирослава Куртовића сутра у Зачули

Срна
Сахрана новинара Мирослава Куртовића сутра у Зачули

БЕОГРАД - Новинар и дугогодишњи уредник Новинске агенције Републике Српске - Срна у пензији Мирослав Куртовић, који је преминуо у Београду у 78. години, биће сахрањен сутра у родном селу Зачула у федералној општини Равно.

Сахрана Мирослава Куртовића биће обављена у 14.00 часова.

Куртовић је био је један од новинара који су од самог почетка учествовали у раду Срне, када је формирана на Палама у априлу 1992. године.

Прије рата радио је као ноћни уредник у сарајевском “Ослобођењу”, а у Срни као први технички уредник, а био је и зачетник и Срниног фоно-сервиса.

Био је и замјеник главног и одговорног уредника Срне, уредник у фоно-сервису, као и шеф Дописништва Срне у Београду.

Куртовић, који је био и спелеолог, учествовао је у извлачењу костију Срба настрадалих у Другом свјетском рату из херцеговачких јама, односно из јаме у Ливањском пољу, гдје су пронађене 203 лобање.

Са својим Спелеолошким клубом “Зелена брда” носилац је Ордена Светог Саве Првог реда, који му је додијелио тадашњи српски патријарх Павле 1990. године за заслуге учињене приликом вађења посмртних остатака српских мученика из јаме “Видоња” и бројних херцеговачких јама.

Учествовао је и у истраживању пећине Орловача код Пала, која је постала туристичка атракција.

Рођен је у Зачули код Требиња 26. маја 1945. године. Основну и Машинску техничку школу завршио у Требињу, студирао Машински факултет у Сарајеву.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана