Саговорници “Гласа Српске” о стању у Шведској: Страх постоји, али живот није стао

Ведрана Кулага
Саговорници “Гласа Српске” о стању у Шведској: Страх постоји, али живот није стао

СТОКХОЛМ, КАРЛСТАД - Док је остатак Европе посегнуо за драконским мјерама због пандемије вируса корона, живот у Шведској се одвија поприлично уобичајено, што потврђују саговорници “Гласа Српске”, који истичу да су Швеђани дисциплинован народ који препоруке чита као обавезу, али не крију забринутост због раста броја заражених и преминулих.

Шведска влада, упркос критикама дијела јавности и стручњака, није увела строге забране или казне као друге земље, јер вјерује да ће грађани бити одговорни и дисциплинирани и поштовати препоруке о дистанцирању од других или остати код куће ако им није добро.

Већина продавница, школа и угоститељских објеката је отворена, мало ко носи маске и рукавице, али је, између осталог, забрањено окупљање више од 50 људи на једном мјесту.

Амбасадорка БиХ у Шведској Елвира Дилберовић истакла је да препоруке у тој земљи даје Агенција за јавно здравство те да се политичари ослањају на њих, иако има доста љекара који сматрају да је садашња, доста блага и либерална политика сузбијања “ковида 19” погрешна.

- Против је и доста учитеља који траже одговор због чега основне школе и вртићи још раде, док су гимназије и високе школе затворене. Доста дјеце долази из породица гдје има обољелих, а редовно похађају наставу. Дјеца природно осјећају потребу за грљењем и у тим случајевима је немогуће да се држе препорука да не буде блиског контакта. Осим тога, међу зараженима има доста и учитеља - истакла је Дилберовићева.

Општа клима, како је рекла, није сјајна, али живот тече.

- Становници не носе заштитне маске, нити рукавице. Агенција за јавно здравство је прије неколико дана дала пет нових препорука, односно да се отказују сви спортски мечеви те да се тренинзи одвијају на отвореном. Препорука је да се, у јавном саобраћају, не улази на предња врата, да буде одређен број путника, али линије нису укинуте. У већим продавницама је плексиглас на касама. Тако да постоје мјере, али свака је препорука, не наредба. То, у ствари, за Швеђане значи наредбу - рекла је Дилберовићева, додавши да су Швеђани веома дисциплинована нација и да држе препоручену физичку удаљеност.

Потврђује да мјере нису толико слободне као до прије неколико седмица.

- Мјере након 1. априла су озбиљније. Ипак, мислим да је шведско друштво забринуто, јер је сада заражених скоро 7.000, а умрлих више од 600 особа. Не тестирају све са симптомима, већ их шаљу кући. Таквих примјера је било и код неких наших људи. Бојим се да је, због таквог приступа, број позитивних на вирус далеко већи - рекла је Дилберовићева.

Потврдила је да се амбасади обраћају држављани БиХ и траже помоћ.

- Јавила нам се госпођа која има двојно држављанство, која је заражена и смјештена у болницу, али њено стање није било алармантно. Обратио нам се и млађи брачни пар, са двоје дјеце и трећим на путу. Они су у два, три наврата ишли у болницу, али нису тестирани, иако им је речено да имају све симптоме короне. Сада се осјећају добро и то је најважније - истакла је Дилберовићева.

Мирна Душанић, која се недавно са породицом преселила из Бањалуке у шведски Карлстад, каже за “Глас Српске” да све још нормално функционише, али да очекује да ће ограничења бити пооштрена ако вирус добије на снази.

- Овдје су, за сада, само препоруке. Нема још стриктних наређења. Прати се стање и ако надлежни процијене да је број критичан, тада ће затворити и основне школе и вртиће, осим за дјецу медицинских радника, полиције као и других чији посао захтијева да буду на терену - рекла је Душанићева.

Швеђани су, како каже, специфични.

- Код њих је све полако, без стреса и панике. Иду и у кафиће и ресторане, али у доста мањем броју па су се и ресторани преоријентисали на кућну доставу хране, јер им је опао промет. Швеђани јесу забринути, свјесни су свега око себе, али некако гледају да живе нормално колико је то могуће у овој ситуацији - истакла је Душанићева и додала да све више људи ужива у чарима природе, далеко од градова.

Повратак у БиХ

Елвира Дилберовић је додала да се Амбасади БиХ у Стокхолму након што је одређен број људи из БиХ у недјељу отпутовао авионом из тог града за Сарајево јавило више од још 50 држављана који желе да се врате у БиХ. Дилберовићева дијели став и мишљење надлежних институција у БиХ.

- Ко год нам се обрати, истичемо да, ако није хитно, не креће на пут - закључила је Дилберовићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана