Са Министарством просвјете договорен наставак подршке пројекту доласка дјеце

Srna
Са Министарством просвјете договорен наставак подршке пројекту доласка дјеце

БАЊАЛУКА - Помоћник министра за предшколско и основно васпитање и образовање Републике Српске Наташа Цвијановић и предсједник Одбора за помоћ Косову и Метохији Милорад Арлов договорили су данас наставак подршке Министарства просвјете и културе пројекту "Спојимо дјецу Косова и Метохије и Републике Српске".

Из Одбора се надају да ће ситуација изазвана појавом вируса корона дозволити да буде реализован овај пројекат, девети по реду и највећи по бројности дјеце.

Пријекат би требало да буде реализован од 21/22. до 27/28. августа, а долазак дјеце је планиран у двије групе, овога пута без дочека у Брчком и Вишеграду, због епидемиолошке ситуације.

"Међу дјецом са Косова и Метохије која долазе у 22 аутобуса, планиран је по један аутобус српске дјеце са Кордуна и Баније из Хрватске и дјеце и младих са потешкоћама у развоју у пратњи родитеља из Удружења Подржи ме са Косова и Метохије, који ће бити смјештени у Приједору", саопштено је из Одбора.

Арлов је истакао да је овај пројекат веома значајан за српску дјецу на Косову и Метохији, којима би ово био једини излазак са Космета у току године.

"Пратићемо ситуацију, али морам рећи да имам много позива са Косова и Метохије од директора школа, породица, српких руководиоца са питањем и жељом да дјеца и ове године дођу у Републику Српску и да тим дивним пројектом заједнички побиједимо вирус корона који нас је протеклих мјесеци све изоловао и удаљио", рекао је Арлов.

Он је напоменуо да су Министарству безбједности у Савјету министара прије три дана упутили нови захтјев, са новим термином доласка дјеце, да им, као и протеклих година, дозволе улазак под посебним условима.

Арлов је данас Министарству просвјете и културе уручио плакету од Дневног центра "Подржи ме - 9. јануар" из Косовске Митровице, коју је преузео у јануару у Звечану на трећој хуманитарној академији.

Министарство је прошле јесени са 95 основних и средњих школа подржало изградњу овог центра и обезбиједило готово 2.000 пакетића за дјецу Косова и Метохије, који су подијељени у јануару. /крај/јп/ам/фото

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана