Са источноевропског тржишта у Српску стижу нове опасне дроге

nezavisne.com
Са источноевропског тржишта у Српску стижу нове опасне дроге

Бањалука - Осим изузетно опасне дроге ајс, коју је МУП РС недавно открио током акције у Бијељини, у ранијим годинама идентификоване су још четири такве психоактивне супстанце, након чега је институцијама на нивоу БиХ предложено да их ставе на листе дроге.

Те нове дроге имају до десет пута јаче дејство у односу на стандардне врсте дрога и као такве често имају смртни исход.

Поручено је то у понедјељак у Бањалуци током отварања тродневне радионице “Правна реакција на појаву нових психоактивних супстанци, с нагласком на прикупљање доказа, праксу и законодавство ЕУ”, а коју организује МУП Републике Српске.

Упозорено је да нове дроге најчешће долазе са источноевропског тржишта, али да засад нема сазнања да се производе код нас и у окружењу.

Из МУП-а РС кажу да се надају да ће те нове дроге што прије бити стављене на листу наркотика,  јер, у супротном, њихово посједовање неће бити кажњиво. Када би се оне могле наћи на листи, из Министарства безбједности БиХ нисмо успјели сазнати.

Иначе, на радионици, која се још у уторак и сриједу одржава у Бањалуци, истакнуто је да су нове дроге не само безбједносни, већ и јавно-здравствени проблем друштва, због чега је потребно да се на њихову појаву одговори институционално.

“Веома је важно да се нове дроге уврсте на листу и надам се да ће то бити што прије учињено, с циљем заштите становништва”, рекла је Сања Станић, члан Комисије за сузбијање злоупотребе дроге у Републици Српској.

Милан Латиновић, предсједник Комисије за сузбијање злоупотребе дроге у РС, рекао је да је циљ што више едуковати становништво да би дошло до смањења потражње за психоактивним супстанцама.

“Акценат је на том плану стављен на дјецу у образовном систему. Око пет одсто дјеце узраста од 15 година има одређене контакте са дрогом”, упозорио је Латиновић и додао да је током прошле године лијечено 540 особа, већином хероинских зависника старости око 35 година.

Милосав Савковић, начелник Управе МУП-а РС за организовани и тешки криминалитет, који је радионицу отворио, рекао је да је ове године заплијењено 370 килограма марихуане, 1,7 килограма кокаина, 1,2 килограма хероина и одређене количине других опојних дрога, те да је МУП Републике Српске у овој години реализовао 10 оперативних акција.

Подсјетимо, како су то “Независне” већ објавиле, у једној таквој акцији, изведеној прије неколико седмица у Бијељини, полиција је заплијенила седам грама нове дроге ајс, за коју постоје тврдње да је чак 10 пута јача и погубнија од кокаина.

Прве посљедице које се јављају након кориштења ајса су нагли губитак тежине и несаница. Након њих долази до тешке депресије, потпуног отуђења и немогућности комуникације. Слиједе агресија и насиље те тешке параноје.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана