Са домаћих фарми тече квалитетно млијеко

Анита Јанковић-Речевић
Са домаћих фарми тече квалитетно млијеко

БАЊАЛУКА - Око 70 одсто млијека произведеног на домаћим фармама испуњава параметре стандардног квалитета, показале су најновије контроле које спроводи Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске.

Контролни асистенти из ресорног министарства током децембра широм Српске контролишу производњу свјежег сировог млијека с циљем заштите здравља потрошача и надзора над исплатом подстицаја мљекарима.

Помоћник министра у ресору за пружање стручних услуга у пољопривреди Мирослав Бојић истакао је да је 57 контролних асистената од 1. до 25. децембра ове године узело 7.454 узорка млијека, који су анализирани на више параметара који доказују квалитет.

- Анализа је показала да параметре стандардног квалитета испуњава 69 одсто испитаних узорака или 5.143 узорка, док се осталих 2.311 узорака или 31 одсто класификује као млијеко које није стандардног квалитета. Мљекари чији млијеко испуњава задате стандарде квалитета остварују право на подстицајна средстава за производњу од 0,25 КМ по литру, док фармери чије млијеко не задовољава тражене параметре немају право на подстицаје - појаснио је Бојић и додао да ови резултати нису коначни јер ће контролни асистенти до краја децембра узети још узорака свјежег сировог млијека.

Бојић наводи да узорковање и контролу производње свјежег сировог млијека контролни асистенти обављају на територијама седам подручних јединица Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди, који покривају и до 90 одсто фарми које млијеко испоручују мљекарама за потребе тржишта. 

- Овлашћена лабораторија за испитивање квалитета свјежег сировог млијека је у склопу Ветеринарског института “Др Васо Бутозан” - казао је Бојић.

Предсједник Удружења пољопривредних произвођача и мљекара РС Владимир Усорац каже да су контроле млијека изузетно важне како би се наставио успјешан извоз са наших фарми у земље Европске уније.

- Нама одговара да се контроле константно спроводе јер чим тога нема, може доћи до злоупотреба - нагласио је Усорац.

Предсједник Управног одбора Удружења произвођача млијека и узгајивача говеда РС Остоја Николић није задовољан резултатима са терена јер је, како каже, проценат млијека стандардног квалитета низак.

- Министарство пољопривреде је уложило велике напоре да оспособи фармере да производе квалитетно млијеко, издвојили су новац и организовали бројне едукације. Имајући у виду све то, 69 одсто млијека које задовољава параметре квалитета је мали проценат - сматра Остојић и истиче да квалитет првенствено зависи од здравља говеда, али и од рада човјека.

* Параметри које задовољава млијеко стандардног квалитета

- најмање 3,2 одсто млијечне масти

- најмање три одсто протеина

- најмање 8,5 одсто суве материје без масти

- да му је специфична тежина од 1,028 до 1,034 g/cm на температури од 20 степени Целзијуса

- степен киселости од 5,6ᴼSH до  6,4ᴼSH, а pH вриједност од 6,55 до 6,75

- да тачка мржњења није виша од 0,517 степени Целзијуса 

- да је резултат алкохолне пробе са 72 одсто етилним алкохолом негативан 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана