С овјереном књижицом код 100 приватника

Анита Јанковић-Речевић
С овјереном књижицом код 100 приватника

Бањалука - Велики број пацијената у Републици Српској одлучио је бригу о свом здрављу повјерити приватницима, а с овјереном књижицом тренутно се могу лијечити у око 100 здравствених установа у приватном власништву, којима за те услуге Фонд здравственог осигурања РС годишње исплати око 19,2 милиона КМ.

У Фонду здравства истичу да из године у годину повећавају број уговора са приватним здравственим установама, посебно из области породичне медицине, у којима је тренутно регистровано 75.000 од укупно 1, 1 милион осигураника. 

- Када је у питању приватни сектор, тренутно имамо уговоре с око 20 амбуланти породичне медицине, седам болница, те 70 установа које пружају консултативно-специјалистичку здравствену заштиту. У свим тим установама осигураници се могу лијечити под истим условима као у јавним  - рекли су у фонду и додали да сарађују и са 125 приватних апотека.

Истакли су да се укључивање приватног сектора у здравствени систем у пракси показало као добро рјешење јер подстиче конкуренцију.

- Таквим начином уговарања “тјерамо” јавне и приватне здравствене установе да константно унапређују свој рад како би привукле што већи број осигураника. Тако утичемо на побољшање квалитета здравствених услуга, а све с циљем да осигураници буду задовољни - рекли су у фонду.

Навели су да су ове године посебно водили рачуна да приликом склапања уговара са приватним установама које пружају консултативно-специјалистичке услуге  уговоре све оно што пружају, а не, као што је раније био случај, када су уговаране само појединачне услуге.

- Раније су преостале услуге наплаћиване осигураницима или су  пацијенти упућивани у друге установе гдје то могу обавити са књижицом. Новим уговорима желимо да у потпуности заштитимо права осигураника и то тако да што мање новца издвајају из властитог џепа, посебно за оне услуге које спадају у обавезно здравствено осигурање - рекли су у фонду и појаснили да сваке године финансијским планом одређују износ средстава за финансирање здравствене заштите на свим нивоима, те да укључивање приватних установа не значи веће издатке. 

Предсједница Управног одбора Удружења доктора медицине приватне праксе РС Гордана Шукало истакла је да су увезаним системом здравствене заштите сви у Српској на добитку, почевши од Републике, пацијената, до приватних  установа.

- Растерећено је пружање услуга у јавним установама које су раније биле пребукиране, са дугим листовима чекања на специјалистичке прегледе. Те листе су сада знато краће. Пацијенти из малих средина у којима нема болница више не морају путовати да би обавили сложеније прегледе јер приватне установе услуге обављају и у мањим општинама. Приватне установе су у добитку јер су укључене у систем и сада се максимално користе наши ресурси када су у питању кадар, простор и опрема - рекла је Гордана Шукало. 

Она је навела да су приватне установе у систему од 2010. године и да је број пацијената повећан за више од 50 одсто, те да расте из дана у дан. 

- Сматрам да нам пацијенти долазе ради квалитетније услуге, љубазнијег опхођења према људима, а и не чекају дуго. Такође, приватне установе се лакше прилагођавају новим трендовима у медицини - закључила је Гордана Шукало.

Услови 

У Фонду здравственог осигурања РС су истакли да здравствене установе које желе да потпишу уговор са њима морају испуњавати прописане услове и критеријуме, односно имати неопходне дозволе и рјешења за рад ресорног министарства.

- Критеријуми уговарања су јасно дефинисани нашим актима, а правила су иста за све, без обзира на то у чијем је власништву здравствена установа. Немамо дискриминаторски однос ни према јавним ни према приватним установама - рекли су у фонду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана