Ryanair обуставља летове из Тузле, спорна такса коју морају плаћати

ГС
Ryanair обуставља летове из Тузле, спорна такса коју морају плаћати

Између авиокомпаније Ryanair и Дирекције за цивилно зракопловство БиХ (БХДЦА) настао је проблем, који се одражава на сарадњу са Међународним аеродромом Тузла, сазнаје Клиx.ба.

Наиме, авиокомпанија Ryanair привремено је обуставила продају карата за три дестинације ка којима саобраћа са Међународног аеродрома Тузла, а према тренутно доступним информацијама, летови према Бечу, Меммингену и штокхолмском аеродрому Арланда одвијат ће се до јуна ове године.

Према незваничним информацијама које су потврђене за Клиx.ба, разлог лежи у плаћању спорне таксе у износу од три конвертибилне марке по путнику коју Ryanair треба уплаћивати Дирекцији за цивилно зракопловство БиХ (БХДЦА).

Наиме, Клиx.ба незванично сазнаје да је протекле седмице одржан састанак у Дирекцији за цивилно зракопловство БиХ на којем је речено да Ryanair мора измирити дуговања према БХДЦА-у за досад реализиране летове из Тузле, а која се огледају у такси од три марке по сваком путнику, односно продатој карти.

Током састанка је договорено да је рок за исплату дуговања мјесец дана, у супротном ће се ова авиокомпанија наћи на црној листи, односно неће јој бити омогућено саобраћање са тузланског аеродрома.

Док се новонастали проблем не ријеши, Ryanairје, незванично сазнајемо, онемогућена даља продаја карата. Наш извор наводи да ће након исплате дуговања, Рyанаир добити дозволу за реализацију летова из Тузле.

Занимљиво је да се уплата таксе по путнику односи само на летове који се реализирају из Тузле, али не и из Бање Луке, на чијем аеродрому Ryanair такођер има успостављено саобраћање. Управо због тога је за ову авиокомпанију спорно плаћање таксе, за коју, како нам је речено, раније нису знали.

За разлику од Тузле, карте за летове из Бање Луке и даље је могуће купити за линије које постоје до краја октобра ове године.

Из Међународног аеродрома у Тузли за Клиx.ба је потврђено да од авиокомпаније yRyanair нису добили званичну одлуку о евентуалном прекиду линија.

Иначе, сарадња са тузланским аеродромом и Ryanair званично је успостављена 1. новембра прошле године, са летовима ка три дестинације. Ова сарадња допринијела је додатном развоју Међународног аеродрома Тузла који уз ову авиокомпанију такођер ради и са Wizz Airom.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана