Руси стижу у контролу извозника

Маријана Миљић
Руси стижу у контролу извозника

Бањалука - Руска инспекција до краја мјесеца стићи ће у БиХ како би обавила контролу свих регистрованих извозника јабука, а ако прођу провјере, може се очекивати да буде укинута забрана пласмана тог воћа на њихово тржиште.

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић рекао је јуче да је остварен помак у преговорима са Русима.

- Руска страна је прије пет дана тражила термине за долазак и тренутно усаглашавамо датуме. У наредне двије седмице очекујемо њихов долазак. У току је попис залиха јабука код свих извозника у Русију које ће њихова инспекција прегледати - казао је Шаровић.

Воћари с нестрпљењем чекају укидање забране извоза воћа у Русију и надају се да ће се то догодити до септембра, када почиње нова берба.

- Очекујемо сваки дан да дође инспекција из Русије. Имамо чврста обећања да ће све препреке бити уклоњене. Више немамо право ни на најмању грешку. То не смије учинити нико у читавом систему јер смо се увјерили у размјере штете по цијело воћарство - казао је предсједник Удружења воћара РС Драгоја Дојчиновић и додао да проблеми треба да буду ријешени до 15. августа како би извозници имали времена да с руским купцима уговоре количине јабуке за извоз.

У случају да забрана не буде укинута до нове бербе, Дојчиновић истиче да би то потопило воћаре.

- Ова година је изузетно родна у цијелој Европи. У случају да договор буде пролонгиран, то би нас уништило и имали бисмо вишемилионске губитке. Не бисмо знали шта ћемо са нашом јабуком јер је домаћим купцима не можемо продати због прекомјерног увоза - навео је Дојчиновић.

Воћари подсјећају и да је досадашња забрана извоза јабуке у Русију оставила велике посљедице на ову грану пољопривреде и да су због тога у дебелом минусу.

- Остало нам је пуно воћа у хладњачама које је било планирано за руско тржиште. Тренутно јабуке недостаје у региону па се надамо да ћемо до почетка нове бербе успјети колико-толико смањити залихе. Међутим, ни то нас неће спасити од великих губитака - казао је Дојчиновић.

Русија је крајем јануара забранила увоз јабуке из БиХ јер је бијељинско предузеће “Фрукт компани” под кринком домаћих пласирало ово воће увезено из Пољске. На сумњивој пошиљци јабука у Русију било је наведено да је произвођач Неџад Мујчиновић из Градачца, а да је фитосанитарни сертификат за извоз издала инспекција у Брчком. Контролом у Русији на пошиљци је пронађена и етикета на којој је наведено да је то воће у БиХ стигло из Пољске.

Штета у РС

Према подацима Привредне коморе РС, воћари су ове године до почетка забране на тржиште Русије пласирали јабуке вриједне 6,7 милиона марака. Обим штете показује да је у прва три мјесеца прошле године извезено јабуке чија је вриједност била већа за 8,1 милион марака или за 54,7 одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана