Рудари испред Градске управе Зеница

Срна
Foto: Кликс

ЗЕНИЦА - Неколико стотина зеничких, те рудара из преосталих шест рудника из Концерна Електропривреда БиХ почели су заједнички протест због неисплаћене плате и накнаде за топли оброк испред Градске управе Зеница, гдје је у току сједница Скупштине.

Производња у Руднику мрког угља “Зеница” обустављена је у петак, 24. марта, а 27. марта група рудара почела је штрајк глађу будући да запосленима у овом руднику, због блокаде рачуна предузећа, нису исплаћена примања за фебруар.

Штрајк је почео у 11часова, а предсједник Синдиката радника рудника Федерације БиХ Синан Хусић обавијестио је рударе да ће на дневном реду градске скупштине, као ванредна тачка, бити разматрана ситуација у Руднику мрког угља “Зеница”.

Хусић је рекао новинарима да ће остати пред Градском управом док се не каже да је прихваћен приједлог Синдиката радника рудника ФБиХ и да је исплата плате и покретање производње једино прихватљиво рјешење.

Око 1.000 рудара из свих рудника у саставу федералне “Електропривреде” јуче је протестовало у Зеници испред Градске управе која је прошле седмице блокирала рачун Рудника “Зеница” због дуга за накнаде према граду за градско земљиште, преносе федерални медији.

Рудник дугује Граду Зеница око 2,6 милиона КМ, а према подацима са краја прошле године, дугује и Пореској управи Федерације БиХ око 154 милиона КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана