РС предузела мјере за наставак извоза јабука

Ж. Д.
РС предузела мјере за наставак извоза јабука

Бањалука - Институције РС предузеле су конкретне и јасне кораке с циљем укидања забране извоза јабука из БиХ у Русију, рекао је начелник Одјељења за биљну производњу у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС Саша Лалић.

Коментаришући информацију да је министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић пооштрио процедуре за добијање сертификата о поријеклу воћа и поврћа из БиХ које извози у Русију, чиме су стечени услови за преговоре о укидању забране извоза, Лалић је рекао да поздрављају активности које су с тим циљем предузеле друге институције.

- Задовољни смо чињеницом да су коначно пооштрене процедуре за добијање сертификата који издаје Спољнотрговинска комора БиХ, иако нигдје није јасно речено и објашњено како су пооштрене - каже Лалић.

Истакао је да је једина непознаница да ли је и када Министарство спољне трговине и економских односа упутило допис Русији, јер је то требало радити у координацији са ентитетима и Брчко дистриктом.

- Влада је недавно донијела уредбу о евиденцији извозника воћа и поврћа у Русију којом су детаљно прописани услови које морају испуњавати. Избрисали смо из евиденције извозника фирму "Фрукт-компани" из Бијељине и све њене кооперанте, извршили контроле код наведеног извозника и потенцијалног увозника - каже Лалић.

Шаровић каже да је пропао покушај доношења јединствене одлуке којом би са ентитетима дефинисали услове за извоз.

- Искористио сам могућности које ми стоје на располагању без уласка у надлежност било кога и наложио надлежним институцијама, којима могу да издам такву инструкцију, да услови за извоз буду пооштрени, водећи рачуна да то буде функционалан систем - рекао је Шаровић.

Русија је забранила увоз јабука након што је откривено да су на њеном тржишту завршиле јабуке из Пољске које су лажно приказане да су из БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана