Родитељи поднијели кривичну пријаву због тровања дјеце на Јахорини

ГС
Родитељи поднијели кривичну пријаву због тровања дјеце на Јахорини

ПРИЈЕДОР - Родитељи ученика Основне школе „Петар Кочић“ из Приједора путем адвоката поднијели су кривичне пријаве „против директора ове школе Горане Босанчић и четири директора туристичких организација које су организовале школу у природи у хотелу “Небојша” на Јахорини, током којих су се дјеца отровала и завршила на болничком лијечењу“.

 -Повод за покретање овог поступка је искључиво заштита дјеце, која се у овом случају манифестовала кроз спречавање злоупотреба у поступцима организовања екскурзија и школа у природи, зарад остваривања имовинске користи појединаца, на уштрб здравља и безбједности најмлађих и најугроженијих чланова друштвене заједнице - наведено је у саопштењу које потписује адвокат Немања Шикман, преносе „Независне“.

У саопштењу је додато да родитељи указују да је ова пријава само једна до потребних радњи и први корак у откривању тога како је дошло до угрожавања здравља дјеце у  мају ове године на Јахорини, те да је за спречавање сљедећих случајева потребан анганжман тужилаштва и других надлежних органа.

Скоро половина од 91 ученика добила је средином маја током боравка на Јахорини стомачне тегобе, а њих 16 завршило је на инфузији.

Касније се разболило и 12 од 103 ученика Основне школе „Бранко Радичевић“ из Бањалуке, који су такође боравили у хотелу „Небојша“.

Министарство просвјете и културе Републике Српске је након тога забранило свим основним школама да организују екскурзије у поменутом објекту, а касније је ванредни инспекцијски надзор у хотелу показао је да су налази узорковане хране, брисева радних површина и санитарни преглед радника уредни.

Једно обољело дијете било је позитивно на ''рота'' вирус.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана