Роде често свраћале у “ковид” одјељења

Г.С.
Роде често свраћале у “ковид” одјељења

БАЊАЛУКА - Први плач на десетине дјевојчица и дјечака који су на свијет дошли у “ковид” одјељењима болница широм Републике Српске улио је наду да, колико год опасан, вирус корона ипак није зауставио точак живота.

Роде су током пандемије често навраћале у “ковид” одјељење највеће здравствене установе у Српској, гдје су рођени и једни близанци. Специјалиста гинекологије са акушерством из Клинике за гинекологију и акушерство Универзитетског клиничког центра (УКЦ) РС Тања Милић Радић истакла је за “Глас Српске” да је на свијет стигло осам дјечака и 12 дјевојчица.

- Сви су хвала богу добро. Свака трудница која је имала позитиван тест упућена је у “ковид” одјељење гдје су обезбијеђени сви неопходни услови за порођај. С обзиром на то да и даље не знамо довољно о инфекцији вируса корона, морамо водити рачуна о пацијенткињи и беби, али и о личној заштити - рекла је Милић Радић.

Нагласила је да су породиље и у овим условима збринуте на најбољи могући начин, те да је слика из порођајне сале другачија само у томе што заштитни скафандери, визири и маске скривају лица љекара и бабица које на својим рукама дочекују новорођенчад.

- Посебно је било тешко радити у свој тој заштитној опреми на плус 30 степени током љета, а због препоручених мјера нисмо смјели укључити климе, али све се то издржи, јер бирали смо овај, најљепши позив на свијету - поручила је Милић Радић. Појаснила је да када беба дође на свијет у “ковид” одјељењу мајка види бебу уколико се природно породила, али не може да је пољуби и загрли.

- Бебу преузима педијатар и она иде на одјел неонатологије јер се мора тестирати. Уколико је беба негативна борави са здравим бебама и нема контакта док и мајка не буде негативна на вирус корона. Све је то у сврху заштите здравља и мајке и бебе - рекла је она.

У “ковид” одјељењу Болнице “Свети врачеви” у Бијељини на свијет је стигло десет беба, док је у Болници “Србија” у Источном Сарајеву обављено пет порода. Први пород у “ковид” одјељењу Универзитетске болнице у Фочи обављен је крајем јула.

- Прошле седмице су рођене четири бебе. Било је и природних порода и царских резова, али је све протекло добро - рекао је директор те здравствене установе Радмил Марић.

Помоћник директора за медицинске послове у требињској болници Станко Буха истиче за “Глас Српске” да у протеклом периоду није било порода “ковид” позитивних трудница у тој болници, али јесте лијечења неколико њих. Порода заражених трудница није било ни у зворничкој болници.

Прва беба у “ковид” одјељењу Болнице “Др Младен Стојановић” у Приједору на свијет је стигла прошле седмице.

- Брзи антигенски тест је показао да је породиља позитивна. Обављен је пород у “ковид” одјељењу, а беба је била негативна. Мајка се опоравила, а она и беба су отпуштене кући - рекао је директор тамошње болнице Мирко Совиљ.

У “ковид” одјељење болнице у најмлађем граду Српске роде су за девет мјесеци навратиле четири пута.

- Рођене су четири бебе, двије природним путем, а двије царским резом - рекао је директор болнице у Градишци Рајко Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана