Робне резерве РС у стечају продале имовину у Приједору за 1,51 милион  КМ

Милијана Латиновић
Робне резерве РС у стечају продале имовину у Приједору за 1,51 милион  КМ

БАЊАЛУКА - Предузеће Робне резерве Републике Српске у стечају продало је данас имовину у Приједору за 1,51 милион марака.

Потврдила је то за "Глас Српске" стечајна управница тог предузећа Доста Бараковић, нагласивши да је на јавној продаји која је одржана у Окружном привредном суду у Бањалуци била понуђена и имовина Робних резерви у Рогатици и Билећи, али да за њу није било заинтересованих купаца.

- Успјели смо продати комплекс "Енергопетрола" у мјесту Брезичани у Приједору. Процијењена вриједност те имовине била је 4,54 милиона марака, а успјели смо је продати за трећину тог износа, односно 1,51 милион КМ. Комплекс је купила фирма "Хифа оил" из Тешња - истакла је Бараковићева.

Додала је да је купац већ уплатио депозит од 50.000 марака, те да има рок да у идућих 30 дана уплати и преостали износ.

- Веома је значајно то што смо коначно успјели продати дио имовине предузећа. Прикупљени износ биће исплаћен повјериоцима општег исплатног реда - рекла је Бараковићева.

Стечајни поступак у Робним резервама РС покренут је 17. јула 2017. године и до сада је уновчена сва складиштена роба.

У фебруару прошле године 35 радника је добило укупно 160.902 КМ и тиме је виши исплатни ред намирен 100 одсто. Да ли ће и када стечај у овом пропалом предузећу бити окончан, тешко је прецизирати, с обзиром на то да су још у току поступци доказивања власништва над поједином имовином.

Један од главних разлога за покретање стечаја у Робним резервама РС био је дуг према Управи за индиректно опорезивање БиХ који је у то вријеме износио око 2,5 милиона марака, а Управа је чак и плијенила имовину тог предузећа прије него што је стечај отворен.

Крајем прошле године Робне резерве добиле су вишемилионски спор против УИО БиХ пред Вишим привредним судом у Бањалуци који је потврдио првостепену пресуду којом се брише хипотека са имовине тог пропалог предузећа.

Објекти

Имовина у Брезичани продата је на лицитацији из четвртог покушаја. На тој локацији налази се више грађевинских објеката, међу којима су управна зграда са рестораном и пратећим садржајима, административни објекат на улазу у комплекс, складиште уља и мазива, зграда пумпе за гориво и други објекти.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана