Робијаше кажњавају због тетоважа и гласне музике

nezavisne.com
Робијаше кажњавају због тетоважа и гласне музике

Бањалука - У затворима у Српској није дозвољено тетовирање нити пирсинг, али ни прегласно слушање радија или ТВ пријемника.

Овакво понашање, по закону, представља лакши дисциплински прекршај, наведено је у Правилнику о дисциплинској одговорности затвореника, који је, како сазнају “Независне”, већ ступио на снагу.

У лакше дисциплинске прекршаје, између осталог, спадају и посједовање и узимање лијекова без одобрења, неовлаштено кориштење туђих ствари, вика, галама, лупање, као и намјерно прљање просторија КПЗ-а, те занемаривање личне хигијене.

У теже дисциплинске прекршаје спадају подстрекавање на побуну или бјекство, или покушај затвореника да побјегне. Ту се још убрајају и производња, уношење, посједовање, препродаја и уживање алкохола односно дрога у КПЗ-у или ван њега, али и током кориштења погодности. Крађа, коцкање и играње недозвољених игара такође спадају у теже прекршаје.

За затворенике који се током робијања огријеше о закон предвиђене су четири врсте казни: опомена, писмени укор, одузимање погодности те самица до 20 дана.

“Опомена и писмени укор изричу се за лакше дисциплинске прекршаје. Одузимање погодности, које може да траје од мјесец дана до пола године, изриче се када дисциплински прекршај није такве тежине да се мора изрећи упућивање у самицу”, наводи се у Правилнику о дисциплинској одговорности затвореника.

Поступак за утврђивање дисциплинске одговорности затвореника и извршење дисциплинске казне је хитан, а приједлог за његово покретање директору КПЗ-а подноси руководилац службе у чијем је дјелокругу прекршај учињен. Директор потом именује комисију, која спроводи дисциплински поступак и изриче казне. Затвореник пред комисијом може да се брани сам или уз помоћ адвоката.

Након саслушања затвореника изводе се докази ради утврђивања чињеничног стања. Послије закључења расправе комисија се повлачи и након вијећања гласањем доноси одлуку, на коју је могуће уложити жалбу директору КПЗ-а, али она не одгађа извршење.

Они који заврше у самици имаће најмање десет кубних метара простора, загријаног у складу с климатским условима.

“Прозор на самици треба да буде довољно велики да омогућава затворенику читање при дневној свјетлости у уобичајеним условима. Вјештачко освјетљење мора да задовољава постојеће техничке стандарде”, наводи се у Правилнику.

Самица има лежај с постељином, сто, столицу, ормарић за смјештај прибора за личну хигијену (пешкир, сапун, четкица за зубе) и адекватну вентилацију.

“За вријеме боравка у самици затворенику се омогућава да чита књиге и штампу, те да упућује и прима писмена. Затворенику се може дозволити да пуши, под условом обезбјеђивања потребног надзора, из безбједносних разлога. За вријеме боравка у самици затворенику се омогућава боравак на свјежем ваздуху (шетња) у трајању до два сата дневно”, пише у Правилнику.

Затворенику је, наравно, омогућено одржавање личне хигијене, док је он дужан да чисти самицу.

Криминалци умало побјегли

Права драма одвијала се у сриједу навече у Казнено-поправном заводу у Мостару, када су петорица криминалаца умало побјегла из ћелије, а током покушаја да их савладају повријеђено је више затворских полицајаца, од чега двојица теже.

Наводно су криминалци, од којих су четворица из Сарајева, с кревета у ћелији узели металне дијелове, којима су пробили рупу у зиду, кроз коју су намјеравали побјећи.

Извори откривају да је лупање чуо затворски  полицајац и кренуо је да види шта се дешава, након чега је затекао хаос.

“Притвореници су у рукама имали металне шипке, а рупа у зиду је била величине 100 са 70 центиметара. Мало је фалило да побјегну из притворске јединице”, кажу извори.

Код затвореника је пронађен и импровизовани нож од најлона. Бијег је спријечен када је полицији стигло појачање.

Како изгледа самица

Самица треба да има најмање десет кубних метара простора, загријаног у складу с климатским условима.

Прозор на самици треба да буде довољно велики да омогућава затворенику читање при дневној свјетлости у уобичајеним условима. Вјештачко освјетљење мора да задовољава постојеће техничке стандарде.

За вријеме боравка у самици затворенику се омогућава да чита књиге и штампу те да упућује и прима писмена.

Самица има лежај с постељином, сто, столицу, ормарић за смјештај прибора за личну хигијену (пешкир, сапун, четкица за зубе) и адекватну вентилацију.

Затворенику се може дозволити да пуши, под условом обезбјеђивања потребног надзора, из безбједносних разлога.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана