Резултати PISА тестирања корисни само ако је Српска видљива

Срна
Foto: Срна

БАЊАЛУКА- На састанку министра просвјете и културе Републике Српске Наталије Тривић и шефа Мисије ОЕБС-а у БиХ Кетлин Кавалек исказано је жаљење због одлуке да се ускрати могућност Републици Српској да буде видљива у оквиру PISА тестирања ученика, које се ове године неће проводити.

Констатовано је да резултати PISА истраживања могу бити корисни за унапређење васпитно-образовног система само ако Република Српска буде приказана и посматрана као посебан образовни систем јер се само тако резултати могу искористити за наставак провођења реформских процеса, саопштено је из ресорног министарства.

Током сусрета у Бањалуци било је ријечи о реформским процесима које успјешно спроводи ресорно министарство и актуелним питањима у области образовања у Републици Српској и Федерацији БиХ /ФБиХ/.

На састанку је констатовано да се у Републици Српској у 22 основне школе изучава национална група предмета за ученике бошњачке националности.

Представници ОЕБС-а информисали су Тривићеву да нису постигнути значајни помаци када је ријеч о увођењу изучавања националне групе предмета за ученике српске националности у Гламочу и другим локалним самоуправама у ФБиХ.

На састанку је разговарано и о досадашњој успјешној сарадњи у области образовања Министарства просвјете и културе и Мисије ОЕБС-а у БиХ, те констатовано да постоји додатни простор за унапређење сарадње на којем ће радити стручни тимови.

Састанку је присуствовао и шеф Канцеларије ОЕБС-а Јири Роус и службеник за образовање Канцеларије ОЕБС-а Бањалука Валерија Тишма

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана