Ревијалном трком презентована траса будуће Гондоле

Срна
Ревијалном трком презентована траса будуће Гондоле

ПАЛЕ - Стефан Лопатић са Пала побједник је ревијалне трке у алпском скијању “Јахорина-Равна планина” која је одржана данас на осам километара дугој стази, чиме је презентована траса кретања будуће гондоле.

Лопатић је освојио награду од 1.000 КМ коју му је додијелио начелник општине Пале Бошко Југовић.

Друго мјесто и награду ски-карту за 10 дана у сезони коју је додијелио Олимпијски центар “Јахорина” освојио је Стефан Анић.

Николи Станишићу припало је треће мјесто и персоналозована ноћна ски-карта коју ће моћи користити на Ски-центру “Равна планина”.

Лопатић је изјавио новинарима да је са такмичарима доказао да се са Јахорине скијама може доћи до Равне планине и Пала, те да је он стигао за 22 минуте.

Начелник Југовић је рекао да је данас важан дан за све становнике Сарајевско-романијске регије и Републике Српске када су у питању туристички потенцијали и повезивање Огорјелице на Јахорини преко Гњилих бара до Ски-центра “Равна планина”.

“Повезивање је капитална вриједност гдје ће се проширити скијашке стазе, понуда Ски-центара жЈахоринаж и жРавна планинаж и на тај начин ће се одређени смјештајни капацитети спустити и на подручје општине Пале”, рекао је Југовић на конференцији за новинаре послије завршетка ревијалне трке.

Југовић каже да за изградњу гондоле Пале-Јахорина велики допринос даје Влада Републике Српске, надлежна министарства, Олимпијски центар “Јахорина”, град Источно Сарајево и остали фактори битни за развој туризма.

Он се захвалио такмичарима који су показали да се стаза којом ће ићи Гондола може користити.

Технички директор Олимпијског центра “Јахорина” Бојан Чуповић рекао је да је ревијална трка одржана на стази која је у непосредној близини трасе гондоле која је у плану да се изгради од Ски-центра “Јахорина” до Равне Планине и Пала.

“Данас је историјски дан када смо по први пут симболично повезали Јахорину са Равном планином. Заједно са учесницима послали смо јаку поруку да ћемо успјети у спајању ова два ски-центра”, поручио је Чуповић.

Према његовим ријечима, гондола ће повезати Пале са Јахорином и тако постати туристички и привредни центар и допринијети његовим развоју у будућности.

Чуповић додаје да је, осим изградње гондоле, у плану да се изгради скијашка стаза, осњежи, освијетли од излаза гондоле Огорјелица до Равне планине, којом ће сви скијаши моћи да се врате на Пале.

Он додаје да је у плану да се на међустаници на Гњилим барама изгради гаража и паркинг како би смањио број возила према Јахорини и загађење животне средине, као и изградња ски-лифта, али и пјешачке и бициклистичке стазе.

Чуповић наглашава да је ово прави пут за развој туризма не само Пала него цијелог региона.

Вељко Голијанин, власник ски-центра “Равна планина”, захвалио се такмичарима који су у данашњним мало лошијим условима прошли стазом, те да је прије 12 година замислио пројекат увезивања са Јахорином.

Предсједник Скупштине града Источно Сарајево Бранко Короман наводи да је ревијална трка само промоција стазе и трасе одакле ће полазити гондола од Пала до Јахорине.

На ревијалној трци Јахорина-Равна планина-Пале учествовало је 10 такмичара. /крај/мкб/да/фото/виде

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана