Решић: Српска помаже националне мањине

Срна
Решић: Српска помаже националне мањине

ПРЊАВОР - Република Српска се максимално труди да помогне Савезу националних мањина Српске, које је удружење од националног интереса, и на тај начин указује на његов значај у друштву, рекла је данас у Прњавору министар управе и локалне самоуправе Републике Српске Лејла Решић.

Решићева, која је присуствовала отварању канцеларије општинског Савеза националних мањина у Прњавору, рекла је да ће Стратегија националних мањина, рађена заједно са Савезом, бити разматрана у Народној скупштини од 22. октобра.

“То је важан документ за националне мањине, не зато што до сада нисмо радили са националним мањинама, него што ће олакшати нашим удружењима да могу да раде и буду конкурентни и према ИПА фондовима и да даље сарађују са својим матичним удружењима свугдје у свијету”, рекла је Решићева.

Предсједник Савеза националних мањина општине Прњавор Фрањо Ровер рекао је да ће се у новоотвореној канцеларији окупљати чланови свих друштава која дјелују у овој локалној заједници, што ће им олакшати сарадњу.

“Сви ће овдје моћи да раде, а и сарадња ће бити много лакша. Имамо много актвности, његујемо и прекограничну сарадњу са Италијом, Мађарском, Словачком, Пољском и Чешком”, рекао је Ровер.

Начелник општине Прњавор Дарко Томаш подсјетио је да према посљедњем попису становништва у Прњавору живи више од 10 одсто свих припадника националних мањина Републике Српске.

“Прњавор је увијек карактерисао суживот великог броја народа и народности. Ми се тиме поносимо, а данас је прилика да укажемо да 10 година сва удружења предано раде. Отварањем канцеларије дата им је прилика да могу радити на продужењу свог културно-умјетничког стваралаштва”, рекао је Томаш.

Отварању канцеларије општинског Савеза националних мањина присуствовао и министар за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске Златан Клокић.

Поводом 10 година постојања Савеза данас је у Центру за културу одржана свечана академија на којој су додијељене награде и плакете организацијама, удружењима и појединцима заслужним за допринос раду и развоју удружења националних мањина општине Прњавор, док је у спортској дворани “Слога” одржан Десети фестивал националних мањина општине Прњавор “Мала Европа”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана