Ресертификација потврдила - Рад у УКЦ-у на свјетском нивоу

Срна
Foto: Архива

БАЊАЛУКА - Клиника интензивне медицине за нехируршке гране Универзитетског клиничког центра (УКЦ) Републике Српске успјешно је ресертификована према међународном стандарду ИСО 9001:2015.

Клиника интензивне медицине за нехируршке гране УКЦ-а једина је организациона јединица оваквог профила на простору Републике Српске и Федерације БиХ која је задовољила критеријуме за додјелу сертификата ИСО 9001:2015.

Поступак ресертификације спровело је независно реномирано свјетско тијело за сертификацију "Биро веритас" које је акредитовано за процес сертификације медицинских установа према стандарду ИСО 17065, а Клиника интензивне медицине за нехируршке гране у овом процесу је већ четири године.

У пракси то значи да су све медицинске процедуре које се изводе у склопу ове Клинике стандардизоване и уједначене са истим или сличним процедурама у другим развијеним земљама и све су према међународно признатим стандардима које се односе на опсег лијечења критично обољелих пацијената.

"Клиника интензивне медицине за нехируршке гране УКЦ-а Српске једина је организациона јединица на простору БиХ која збрињава најтеже и критично обољеле нехируршке пацијенте, те се издваја по савремено опремљеном простору, најмодернијој опреми и изузетно стручном кадру што се и показало од великог значаја нарочито у условима које је изазвала пандемија корона вируса", саопштено је из УКЦ-а.

Област сертификације је збрињавање критично обољелих и едукација љекара и медицинских сестара/техничара из области интензивне медицине, а ове године у склопу ресертификације опсег је проширен на научноистраживачку дјелатност из области интензивне медицине.

"Овај поступак је доказ да наши пацијенти имају доступне све медицинске процедуре и поступке лијечења према захтјевима свјетских великих центара, а то обезбјеђује велику сигурност у лијечењу ових пацијената који су најтежи и животно угрожени пацијенти", додају из УКЦ-а.

Поводом успјешне ресертификације, у УКЦ-у ће данас бити одржана конференција за новинаре на којој ће се обратити неонатолог интензивиста и водећи аудитор за стандард ИСО 9001:2015 Кораљка Манестар Рукавина, технички директор "Бироа веритас" Љиљана Новосел, начелник Клинике интензивне медицине за нехируршке гране Пеђа Ковачевић и генерални директор УКЦ-а Владо Ђајић.

Изјаве за новинаре планиране су у 13:00 часова у холу Централног медицинског блока УКЦ-а, улаз са хелиодрома.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана