Републички завод за статистику: Од понедјељка спровођење двије анкете

Срна
Foto: Илустрација

БАЊАЛУКА- Републички завод за статистику ће од понедјељка, 23. маја, спроводити Анкету о приходима и условима живота, те анкету "Годишње истраживање о засијаним површинама на крају прољећне сјетве и процјена приноса раних култура".

Анкета о приходима и условима живота представља истраживање које спроводе све три статистичке институције у БиХ и први пут у пуном обиму, саопштено је из Републичког завода за статистику.

Ова анкета ће се спроводити од маја до јула на случајно изабраном узорку од 3.675 домаћинстава, а циљ овог истраживања је прикупљање података о приходима, сиромаштву, социјалној искључености, материјалној депривацији, социо-економским карактеристикама појединаца и условима живота.

Подаци ће се користити за добијање главних социјалних индикатора на нивоу ентитета, као и БиХ.

Анкетирање ће вршити овлаштени анкетари Завода, који ће користити лаптопе са апликацијом помоћу које ће вршити унос података и достављати их свакодневно статистичким институцијама.

Анкета "Годишње истраживање о засијаним површинама на крају прољећне сјетве и процјена приноса раних култура" ће се у Републици Српској спроводити од 23. маја до 10. јуна и њоме ће бити обухваћено око 3.800 пољопривредних газдинства, од којих око 3.360 породичних и 420 газдинстава правних лица и предузетника.

Анкетирање ће се обавити на случајно одабраном узорку, телефонским путем, уз помоћ ангажованих овлаштених анкетара Завода.

Овом статистичком активношћу ће се, према дефиницијама прописаним важећим ЕУ регулативама, методолошким упутствима и препорукама Евростата, прикупити подаци о површини кориштеног пољопривредног земљишта, оствареној сјетви и очекиваним приносима раних култура.

Сви подаци које Завод прикупи анкетирањем су строго повјерљиви и користиће се искључиво у статистичке сврхе.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана