Рената Тамбурић, специјалиста гастроентерохепатолог у УКЦ РС: Раме уз раме са колегама у борби против короне

Милијана Латиновић
Foto: Велибор Трипић

Пандемија вируса корона показала је колико је медицина важна за друштво. Не двоумећи се ниједног тренутка стала сам раме уз раме са својим колегама у борби против невидљивог непријатеља.

Истакла је то специјалиста гастроентерохепатолог у Клиници за унутрашње болести Универзитетског клиничког центра (УКЦ) РС Рената Тамбурић, нагласивши да је у сваком тренутку била спремна да ризикује своје здравље да би помогла зараженим становницима.

- Љубав према човјеку и потреба да помажете кључни су у опредјељењу да радите као медицински професионалац - нагласила је Тамбурићева.

ГЛАС: Шта Вас је опредијелило да се бавите љекарском професијом?

ТАМБУРИЋ: Хуманост и алтруизам су једине исправне звијезде водиље на професионалном путу. Ако из било ког другог разлога желите да се бавите овим послом, никад нећете бити срећан човјек нити добар љекар. Након основне школе уписала сам Медицинску школу у Бањалуци, а након тога и Медицински факултет. Вриједно и упорно сам учила и радила и када нешто искрено желите и волите, то вам се и оствари.

ГЛАС: С обзиром на чињеницу да је карцином дебелог цријева учестала болест, а да је то област којом се бавите, реците нам нешто више о превенцији и лијечењу те болести?

ТАМБУРИЋ: Правовремено реаговање на прве симптоме, као што су појава свјеже крви у столици, поремећај цријевног пражњења, губитак тежине и надутост у предјелу стомака, је кључно. Ризик за развој карцинома укључује и генетску предиспозицију као и начин живота. Након појаве симптома потребно је јавити се љекару и урадити анализе. Превентивни ендоскопски преглед дебелог цријева потребно је урадити са навршених 50 година живота, али и раније ако је позитивна породична анамнеза. Карцином дебелог цријева је изљечива болест ако се на вријеме открије.

ГЛАС: Да ли годишња доба утичу на поједина гастроентеролошка обољења и која су то обољења?

ТАМБУРИЋ: Болести гастроинтестиналног тракта су у самом врху учесталости и разлога за хоспитализацију. Зато је од изузетног значаја посветити пажњу превенцији, раном откривању и лијечењу. Потребно је едуковати становништво о здравој прехрани, физичкој активности и животном стилу. Студије су показале да је повећана учесталост диспептичних тегоба, улкусне болести у прољеће и јесен. Убрзан начин живота је додатни фактор ризика.

ГЛАС: На листи сте СНСД-а за одборника у Скупштини града Бањалука. Шта је пресудило да се одлучите на тај корак?

ТАМБУРИЋ: На тај корак сам се одлучила из истих разлога због којих сам се опредијелила да будем љекар. Млади и образовани људи не треба да посматрају живот, већ да активно у њему учествују. Члан сам СНСД-а већ 20 година, само се нисам активно бавила политиком. Процијенила сам да сада као животно и професионално формирана личност могу својој заједници да допринесем у побољшању животног стандарда. СНСД је партија у којој млад и образован човјек има простора да идеје афирмише кроз дјеловање. У политику треба да се укључи што више жена јер оне доносе нови живот, воде рачуна о породици и то је потребно и заједници. Надам се да ће суграђани препознати моје намјере и ентузијазам, и то наградити.

Усавршавање

ГЛАС: Љекари уче и усавршавају се током цијелог живота. Да ли сте и гдје Ви ишли на едукацију?

ТАМБУРИЋ: Ако желите да будете врхунски стручњак у свом послу, морате бити спремни да стално учите. Захваљујући генералном директору УКЦ-а Влади Ђајићу, који пружа безрезервну подршку младима, нашу здравствену установу посјетили су бројни стручњаци из најпрестижнијих медицинских центара од којих имамо прилику да учимо. Едуковала сам се у престижној болници АКХ у Бечу, а супспецијализацију сам завршила у Србији. Тамо сам успоставила контакте са професором Клеменсом Дијаком, који ми је био ментор, и професорицом Барбаром Трибл. У Бечу сам видјела нове методе у области којом се бавим, а које се тамо користе у свакодневном раду.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана