Рељић: У Доњој Градини биће највећи меморијални комплекс на Балкану

Срна
Рељић: У Доњој Градини биће највећи меморијални комплекс на Балкану

КОЗАРСКА ДУБИЦA - Највећи меморијални комплекс на Балкану биће изграђен у Доњој Градини гдје ће будући нараштаји учити о великом страдању српског народа, истакао је данас начелник општине Козарска Дубица Раденко Рељић.

-О том пројекту се прича већ неколико година, али је најважније да су највиши званичници Републике Српске и Србије одлучили да се у Доњој Градини изгради велики меморијални комплекс, највећи на Балкану, јер је ријеч о највећем страдању Срба на подручју бивше Југославије - рекао је Рељић новинарима.

Он је подсјетiо да су у концентрационом логору Јасеновац и његовом највећем стратишту Доњој Градини страдали и антифашисти, Јевреји и Роми, те да нема породице у Козарској Дубици и Поткозарју којој преци нису страдали у том логору, у којем је убијено и више од 15.000 дјеце.

-Ријеч је о пројекту који ће у проценту од око 75 одсто финансирати Влада Србије, а остатак Влада Републике Српске. Концепт је такав да сва дјеца, од основне школе до факултета, прођу кроз тај меморијални комплекс како би научили о историји страдања српског народа са ове стране Дрине - рекао је Рељић.

Рељић је оцијенио да је то добра идеја и предсједника Србије Александра Вучића и предсједника Републике Српске Милорада Додика, те да ће то остати трајни споменик на подручју Поткозарја.

- Овај пројекат је и у инвестиционом смислу значајан за Козарску Дубицу - напоменуо је Рељић.

Премијер Србије Ана Брнабић изјавила је у уторак, 22. новембра, у Бањалуци да ће у мандату нових влада Републике Српске и Србије почети изградња Меморијалног центра "Доња Градина".

Директор Јавне установе "Спомен-подручје Доња Градина" Тања Тулековић рекла је да ће Доња Градина изградњом меморијалног центра постати регионални центар, основно полазиште свих истраживања и мјесто едукације нових истраживача о усташком злочину геноцида над Србима, Јеврејима и Ромима у НДХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана