Рекламације све рјеђе рјешава инспекција

Анита Јанковић Речевић
Рекламације све рјеђе рјешава инспекција

БАЊАЛУКА - Неуважене рекламације и неспоразуми на релацији трговац-купац све су рјеђа појава у Српској, јер су и једни и други упућенији у права и обавезе што потврђују и подаци Инспектората на чију је адресу за шест мјесеци стигло тек 85 жалби потрошача.

У Инспекторату РС истичу да је тржишна инспекција у протеклом периоду поред спровођења низа мјера на сузбијању ширења вируса корона у заједници те контрола формирања цијена у Српској, посебан акценат ставила и на заштиту права потрошача.

- У првом полугодишту ове године на основу рекламација потрошача извршено је свих 85 контрола. На мјесту је уважено 47 рекламација, док је њих 14 ријешено након наложених управних мјера. У 22 контроле утврђено је да рекламације потрошача нису биле оправдане или нису у надлежности тржишне инспекције, а у два случаја инспекцијски поступак још траје - рекли су у Инспекторату РС и додали да су се потрошачи најчешће жалили на неприхватање рекламација од стране трговаца за техничке производе, одјећу, обућу и телекомуникационе услуге.

Наводе да су потрошачи посљедњих година значајно радили на властитој едукацији и информисању о својим правима те да свијест о њиховим правима сваким даном расте. Наглашавају да је видан напредак и у понашању трговаца те да се све чешће сусрећу са ситуацијама у којима се жалбе потрошача рјешавају договором и компромисом, без посезања за репресивним мјерама од стране инспекције.

- Захваљујући раду Министарства трговине и туризма РС на законском уређењу бројних потрошачких питања, раду контролних органа те удружењима за заштиту права потрошача која су у Српској изузетно активна и ангажована, остварени су значајни помаци и у свијести привредних субјеката о обавези поштивања права потрошача - рекли су у Инспекторату и позвали грађане да им се обрате када год сматрају да су им права ускраћена.

Да је број жалби потрошача смањен показује и податак да су инспектори лани обавили 221 контролу по конкретним рекламацијама домаћих купаца. Директорица Удружења за заштиту потрошача “Дон” из Приједора Муриса Марић каже да су потрошачи све упућенији у своја права.

- Најстарија удружења за заштиту потрошача у Српској дјелују већ 12 година и логично је да је свијест порасла. Ипак, никада нећемо допријети до свих потрошача, али за похвалу су и резултати које смо до сада остварили - рекла је Марићева. Истиче да удружења и даље имају много посла кад се ради о понашању трговаца.

Савјети

Муриса Марић каже да се грађани удружењима за заштиту потрошача све чешће обраћају и за савјет гдје нешто да купе и како да се понашају када дођу у ситуацију да им треба рекламација.

- У посљедњих мјесец нам се јавило око 150 суграђана који су тражили савјет, информације, заштиту права, што довољно говори о буђењу свијести - рекла је Марићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана