Реални раст БДП-а у првом кварталу 5,5 одсто

Срна
Реални раст БДП-а у првом кварталу 5,5 одсто

САРАЈЕВО- Реални раст бруто домаћег производа /БДП/ у БиХ у првом кварталу износио је 5,5 одсто у односу на исти квартал прошле године, објавила је Агенција за статистику БиХ.

Десезонирана серија података показује раст БДП од 1,5 одсто у првом кварталу, у односу на четврти квартал прошле године.

У првом кварталу, у односу на исти квартал претходне године, значајан реални раст бруто додате вриједности забиљежен је у хотелијерству и угоститељству 22,5 одсто, те трговини на велико и мало, поправци моторних возила и мотоцикала 16,1 одсто.

Глобална здравствена криза проузрокована пандемијом вируса корона утицала је на већину земаља, па тако и на БиХ, истичу из Агенције и додају да подаци показују да је пандемија утицала и на кретање БДП-а према расходном приступу.

"БДП у првом тромјесечју, у односу на исти период прошле године, забиљежио је реалан раст од 5,5 одсто, што указује на опоравак економије", наводе из Агенције.

Сезонски подешена серија података у односу на претходни период показује позитивну стопу промјене БДП-а у првом тромјесечју од један одсто у односу на претходно тромјесечје.

Категорије БДП-а, према расходном приступу, које су у првом тромјесечју, у односу на исто тромјесечје претходне године забиљежиле реални раст су потрошња домаћинстава 6,7 одсто, бруто инвестиције 23,1 одсто, извоз робе и услуга 40,6 одсто, увоз робе и услуга 41 одсто, док је потрошња земље забиљежила реални пад од 0,2 одсто.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана