Развојна агенција РС: Обука за припрему развојних пројеката

Срна
Развојна агенција РС: Обука за припрему развојних пројеката

ЗВОРНИК - Развојна агенција Републике Српске организовала је, у сарадњи са градом Зворником, тродневну обуку за припрему и спровођење пројеката за 23 полазника - представника локалних развојних агенција и градских и општинских управа из Зворника, Бијељине, Милића и Осмака.

Виши стручни сарадник за локални економски развој у Развојној агенцији Српске Марко Какућа рекао је да учесници раде на развоју конкретних пројектних приједлога, које у наредном периоду могу кандидовати према домаћим или међународним изворима финансирања.

Он је, у паузи рада ове обуке, напоменуо да полазници сами бирају пројекте, те да Агенција суштински не улази у одређивање те области.

“На овој обуци полазници су радили на четири пројектне идеје, од којих се прва односи на изградњу спортске инфраструктуре, друга на развој руралног туризма за Зворник и Осмаке, трећа на област здравствене заштите и четврта на унапређење наставе у средњим школама”, прецизирао је Какућа.

Подсјетивши да Развојна агенције Републике Српске већ шест година реализује програм обуке, Какућа је навео да је до сада реализовано 17 циклуса у којима је учествовало 45 јединица локалних управа са више од 300 учесника.

Шеф Одсјека за управљање, развој и међународну сарадњу у Градској управи Зворник Биљана Милић рекла је да овај град има искуства у спровођењу разних развојних пројеката, те навела да се око двије трећине средстава која се утроше на реализацију развојних пројеката повлаче из екстерних извора.

“Због тога је одржавање ове обуке веома важно јер омогућава да припремимо квалитетне пројекте који ће бити у још већем проценту прихваћени од домаћих и страних донатора”, истакла је Милићева.

Представник општине Осмаци Катарина Павловић рекла је да није имала прилику да се упозна о писању пројеката, због чега је ово изврсно искуство, поготово што се теоријски рад и пракса могу организовати у групама.

“Сада имамо јасну визију како треба написати пројекат и што је у цијелој причи веома важно да се може тимски радити”, навела је Павловићева и захвалила Развојној агенцији и граду Зворнику за организовање ове обуке.

 

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана