Раст десезонираног промета индустрије

Srna
Раст десезонираног промета индустрије

БАЊАЛУКА - Укупни десезонирани промет индустрије у Републици Српској у мају у поређењу са априлом већи је за 3,9 одсто, подаци су Републичког завода за статистику.

Десезонирани промет индустрије на иностраном тржишту остварио је раст од 4,3 одсто, док је на домаћем тржишту раст био 3,4 одсто.

Посматрано према економској намјени производа, у мају у односу на април највећи процентуални раст десезонираног промета од 50,1 одсто био је код трајних производа за широку потрошњу.

Укупни календарски прилагођени промет индустрије у мају у односу на исти мјесец прошле године имао је пад од 18 одсто.

у том периоду укупни календарски прилагођени промет индустрије на домаћем тржишту забиљежио је пад од 22 одсто, а на инотржишту пад од 14,6 одсто.

Економсита Ђурђица Стојадиновић рекла је Срни да раст десезонираног промета индустрије даје охрабрујућу наду.

"Раст десезонираног промета индустрије у Српској био је и у периоду април/март, што значи да неке ствари иду напред, тим прије што је тај промет већи на инотржишту, што говори да се обнављају и поновно успостављају пословне везе и релације домаћих привредних субјеката и инопартнера који су били јако нарушени, а неки и прекинути, у јеку пандемије вируса корона током марта и априла", навела је Стојадиновићева.

Она је додала да не изненађују подаци о двоцифреном паду календарски прилагођеног промета индустрије јер је такво стање и у великом броју земаља свијета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана