Ранко Шкрбић, декан Медицинског факултета у Бањалуци: Чекајући вакцину испитујемо антивирусно дејство биљака

Милијана Латиновић
Ранко Шкрбић, декан Медицинског факултета у Бањалуци: Чекајући вакцину испитујемо антивирусно дејство биљака

На многа питања у вези са вакцином против вируса корона још немамо одговоре и све док сигурна и провјерена вакцина не стигне у Српску, на нама је да поштујемо мјере, а додатно охрабрење буди истраживање о антивирусном дејству појединих биљака које ћемо ускоро представити.

Рекао је то у интервјуу за “Глас Српске” декан Медицинског факултета у Бањалуци Ранко Шкрбић нагласивши да слатки пелин, о којем причају њемачки истраживачи, није једина љековита биљка која би могла помоћи у лијечењу обољелих од “ковида 19”.

- Има још биљака које имају потенцијално дејство у смислу спречавања настанка инфекције или се користе у терапији - истакао је Шкрбић.

ГЛАС: Цијели свијет, па тако и Српска, чека вакцину против вируса корона. Колико је значајно да је што прије добијемо?

ШКРБИЋ: Нико не зна колико дуго траје имунски одговор код оних који су прележали “ковид 19”. Више извјештаја говори да поједине особе које су прележале инфекцију нису развиле имуни одговор и да су поново обољеле. Због тога се поставља питање и у којој мјери ће вакцина бити успјешна. Различите компаније које производе вакцине за антигенску основу узимају различите дијелове вируса с циљем да оне произведу адекватан имунски одговор и да организам створи довољне количине антитијела које треба дуго да трају како би човјек био потпуно заштићен. Да ли ће неко бити вакцинисан, па ревакцинисан након три, шест мјесеци или годину дана или ће то бити могуће постићи само с једном дозом, као што неки произвођачи тврде, видјећемо тек када вакцина почне да се примјењује. Све ово ће бити једна веома интересантна трка. Видјећемо на који начин ћемо стићи до циља. Вакцину у Српској не очекујем прије зиме.

ГЛАС: Хоћете ли се Ви вакцинисати?

ШКРБИЋ: Не вјерујем да ћу бити у првом реду за вакцину, јер њу треба да приме прво најугроженији, али свакако, ако буде довољно доза, зашто да не. Ја сам поборник вакцинисања као мјере која нам је подарила могућност да искоријенимо нека обољења.

ГЛАС: Разматра ли се могућност лијечења крвном плазмом у Српској?

ШКРБИЋ: Завод за трансфузијску медицину има стручан кадар, али му недостаје опрема за коју је потребно нешто мање од милион марака. Поднијели су захтјев за то Министарству здравља и социјалне заштите РС и на потезу је Влада. Уколико се обезбиједи опрема, створили бисмо могућност да сами радимо сепарацију крвне плазме. Својевремено смо посудили одређене дозе из Београда за неке критично обољеле пацијенте, али то ни издалека није довољно за наше потребе и не можемо нашу здравствену политику базирати ослањајући се на Београд у овом сегменту.

ГЛАС: Шта је са набавком лијекова “фавипиравир” и “ремдесивир”?

ШКРБИЋ: Јапански лијек “фавипиравир” се већ 17 година користи против сезонског грипа. Према неким студијама, показало се да би веома ефикасно могао да дјелује и против короне и нама је Јапан љетос доставио дозе за око 80 пацијената. Наша експертска група израдила је и треће издање смјерница за лијечење заражених короном и у том документу навели смо и да се у лијечењу мора примјењивати један од та два лијека. План је да преко УН буде набављен “ремдесивир” за болничку употребу.

ГЛАС: Академска година за бруцоше је почела, да ли је тешко организовати наставу у вријеме пандемије вируса корона?

ШКРБИЋ: Настава за бруцоше је почела и у потпуности смо испоштовали препоруке Института за јавно здравство у смислу распореда сједења, ношења маски, дезинфекције и мјерења температуре приликом уласка у просторије. То је додатно оптерећење за све запослене, али и за студенте. Организационо, изазов је велики и неопходна је појачана будност и одговорност како наставника и сарадника, тако и студената. Медицински факултет је најпозванији да спроводи те мјере и да будемо примјер другима. Ово је јединствена ситуација у историји која се не дешава често, да студенти медицине на почетку студија крећу са примјеном програма и превентивних мјера које многи за свог студија нису имали прилику ни да виде. Прије тачно 101 годину би­о је шпански грип, тако да је ово јединствено искуство. Студенти уче на терену од првог дана, укључују се у вирусологију, епидемиологију, инфективне болести и све остало што имају прилику да сагледају кроз једну болест.

Студија

ГЛАС: Када ће почети студија серолошког истраживања коју раде два јавна медицинска факултета и Институт за јавно здравство?

ШКРБИЋ: Разговарао сам са добављачем који треба да нам достави уређаје помоћу којих треба да радимо тестирање. Имамо обећање да ћемо уређај добити на реверс да можемо радити, јер је потребно да се спроведу тендерске процедуре. Корона не чека, тако да ни ми не можемо чекати. Имајући у виду да ће нам Свјетска здравствена организација донирати тестове, вјерујем да ћемо почети у новембру са тестирањем.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана