Ракете чувају воћњаке и усјеве

Данијела Бајић
Ракете чувају воћњаке и усјеве

БАЊАЛУКА - “Противградна превентива Републике Српске” спремно је ушла у сезону, а пољопривредна производња без ракета које растјерују градоносне облаке, кажу произвођачи, била би незамислива.

У сезону одбране од града, која је почела 15. априла и трајаће до 15. октобра, предузеће “Противградна превентива РС” је ушло са  2.915 ракета за заштиту више од 1,2 милиона хектара пољопривредне производње.

Директор овог предузећа Тихомир Дејановић истакао је да је у систему више од 30 локалних управа из РС, као и Градачац из ФБиХ, те Брчко дистрикт који је у поступку провођења тендерске процедуре за услугу противградне заштите.

- До јуна се планира увођење у систем комплетног западног дијела Републике Српске, за што смо обезбиједили властита средства, а то су општине Мркоњић Град, Рибник, Шипово и Кнежево, на којима постоји развијена пољопривредна производња и са чијег терена ће бити покривене и мање, њима сусједне општине - најавио је Дејановић. Додао да је ово предузеће, уз помоћ Владе РС и Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, кроз средства за модернизацију система, омогућило покривање цијеле Српске системом противградне заштите.

- Ту локалне управе сносе само дио трошкова рада у сезони, док су цјелокупна техника, лансери, систем веза и комуникација, те радарска техника, као и противградне ракете већ обезбијеђене и плаћене - каже Дејановић. Према његовим ријечима, у локалним управама је у систему за рад спремно више од 200 класичних противградних станица са стријелцима, 80 аутоматских станица које раде независно од људских посада и 35 приземних генератора сребро јодида.

Пољопривредни произвођачи кажу да је протиградна заштита до сада била на  задовољавајућем нивоу, те да су, захваљујући томе, штете од града биле занемариве.

Воћар из Градишке Мирко Пјанић истакао је да је противградна заштита од великог значаја за пољопривреднике у Српској, с обзиром на честе климатске промјене.  

- Претходних година противградна заштита била је заиста ефикасна и спријечила милионске штете - казао је Пјанић.

Са њим се слаже и пољопривредни произвођач из Совљака Миладин Малешевић који каже да је прошле године град за вријеме бербе нанио штету, која би била много већа да није било ракета.

- Противградна заштита значи много и без тога ништа не бисмо могли урадити - казао је Малешевић.

Центар у Бијељини

Као једну од новина у овогодишњој противградној сезони, Тихомир Дејановић је издвојио технички пријем и пуштање у рад Подручног противградног центра у Бијељини, што је завршено у новембру 2020. године.

- Ангажован је потребан број лица за његово одржавање, дежурство те развожење противградних ракета у подручју које Центар покрива. У току је обука људства за техничко одржавање и полагање АДР дозвола, што је предуслов за даљу обуку у оперативном раду и заокруживање предвиђених послова - казао је Дејановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана