Рак плућа оперисан без отварања грудног коша

Глас Српске
Рак плућа оперисан без отварања грудног коша

Бањалука - У Служби за торакалну хирургију Универзитетског клиничког центра (УКЦ) РС први пут је оперисан рак плућа без отварања грудног коша.

Како је у петак саопштено из УКЦ-а, први пут је урађена унипортал ВАТС (видео-асистирана) лобектомија плућа због карцинома.

- Ријеч је о минимално инвазивној, а радикалној операцији плућа, то јест одстрањењу обољелог дијела плућног крила кроз само један рез од четири центиметра уз помоћ оптичких инструмената. Након ове операције пацијенте већ наредног дана отпуштају на кућно лијечење - наводе из УКЦ-а.

Генерални директор УКЦ-а Владо Ђајић рекао је да се овакве операције изводе у свега неколико врхунских хируршких клиника у свијету и представљају највећи домет грудне хирургије данас.

Ђајић истиче да је ово још једна потврда да је УКЦ лидер у пружању врхунске здравствене заштите, са савременом опремом и стручњацима.

Начелник Службе за торакалну хирургију Марко Кантар нагласио је да је пацијент, који је оперисан у сриједу, био потпуно покретан већ на дан захвата, док код отварања грудног коша класичним резовима пацијенти морају бити у болници минимално десет дана.

- Ово је доказ да је грудна хирургија УКЦ РС раме уз раме са свјетским центрима из ове области - казао је Кантар те додао да с нестрпљењем очекује пресељење на Паприковац у реновиране просторије централног медицинског блока и операционе сале са врхунском опремом у сјеверном крилу, јер ће тиме и пацијенти и особље имати услове за боравак и рад на свјетском нивоу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана