РАК: Лица са инвалидитетом да имају приступачне медијске садржаје

Срна
Foto: Илустрација

САРАЈЕВО- Регулаторна агенција за комуникације /РАК/ наставиће да спроводи активности на унапређењу приступачности програмских садржаја како би лица са инвалидитетом и друга лица са потешкоћама у развоју имала благовремене и приступачне медијске садржаје, поручила је помоћник директора ове агенције Амела Одобашић.

Регулаторна агенција за комуникације се придружила обиљежавању 3. децембра - Међународног дана лица са инвалидитетом, чија је овогодишња тема "Изградити боље: ка инклузивном, приступачном и одрживом свијету након ковида 19 за лица са инвалидитетом", саопштено је из РАК-а.

Резултати анализе РАК-а дјечијих и образовних програма који су намијењени или се баве мањинама и рањивим групама становништва, те програма прилагођених лицима са инвалидитетом у аудиовизуелним медијским услугама и медијским услугама радија у БиХ, показали су да су програми прилагођени овим категоријама недовољно заступљени.

С тим у вези, РАК је предузео конкретне мјере, те прописао обавезујуће квоте за приступачне програмске садржаје за јавне РТВ сервисе, након проглашења пандемије узроковане вирусом корона.

РАК је у више наврата, с циљем правовременог информисања, апеловао на пружаоце медијских услуга на важност прилагођавања програма лицима са инвалидитетом.

Резолуцијом Генералне скупштине УН 1992. године 3. децембар је проглашен за Међународни дан лица са инвалидитетом с циљем промоције разумијевања проблема инвалидитета у широј друштвеној заједници, унапређења приступачности окружења за лица са инвалидитетом и отклањања информационо-комуникационе баријере.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана