Рајко Кузмановић поново изабран за предсједника АНУРС-а

Срна
Foto: Срна

БАЊАЛУКА - Академик Рајко Кузмановић данас је поново изабран за предсједника Академије наука и умјетности Републике Српске (АНУРС) на изборној скупштини у Бањалуци.

Након Изборне скупштине АНУРС-а, Кузмановић је рекао новинарима да је за потпредсједника АНУРС-а поново изабран академик Драгољу Мирјанић, док ће други потпредсједник ове институције бити изабран на Скупштини АНУРС најкасније 10. децембра.

За генералног секретара АНУРС изабран је академик Драго Бранковић, а за члана Предсједништва академик Мирко Шошић.

Кузмановић је рекао да је утврђено да је АНУРС у протекле четири године обављао врло значајан посао.

"Велика пажња поклоњена је издавачкој дјелатности и АНУРС је у протекле четири године издала 150 књига различитог жанра, а највише стручно-класичних и стручно-научних", напоменуо је Кузмановић.

Он је рекао да је АНУРС посебну пажњу у овом периоду посветио анализи и изради пројеката, истичући да је у овом периоду реализовано 46 пројеката, од којих је најзначајнији израда Енциклопедије Републике Српске у три тома, док је у припреми четврти.

Кузмановић каже да ће укупно бити седам томова Енциклопедије Републике Српске у којима ће бити обрађено 11.500 одредница.

Он је навео да је АНУРС у протекле четири године успоставио сарадњу са 14 свјетских академија, од којих са 11 има писане уговоре о сарадњи, међу којима су руска, украјинска, шпанска, српска, црногорска и македонска.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана