Рајилић: Очекујемо да ће ревидирана стратегија дати резултате

Srna
Рајилић: Очекујемо да ће ревидирана стратегија дати резултате

БАЊАЛУКА - Удружење жена жртава рата Републике Српске поздравља усвајање Ревидиране стратегије за рад на предметима ратних злочина и очекује да ће овај стратешки документ дати резултате, изјавила је предсједник Удружења Божица Живковић Рајилић.

- Усвајање Ревидиране стратегије смо чекали дуго и надам се да ће процесуирање ратних злочина сада бити у разумном року, те да ће бити једнаки аршини за процесуирање ратних злочина почињених над Србима - рекла је Рајилићева Срни.

Рајилићева је подсјетила да постоји на стотине ратних злочина почињених над Србима који никада нису ни покренути, а камоли процесуирани.

- Очекујемо да ће након усвајања овог документа у оваквој БиХ доћи бар дио правде за сва три народа у коме су Срби били највише оштећени - истакла је Рајилићева.

Она је додала да ће се усвајање Ревидиране стратегије позитивно одразити и на процес тражења несталих Срба у БиХ.

Савјет министара је 24. септембра на ванредној сједници усвојио Ревидирану стратегију за рад на предметима ратних злочина која предвиђа да најсложенији предмети буду процесуирани пред Судом БиХ, а мање сложени пред ентитетским или правосуђем Брчко дистрикта.

БиХ је 2008. године усвојила Стратегију за рад на предметима ратних злочина, која је предвиђала да се на нивоу БиХ процесуирају најсложенији предмети ратних злочина у року од седам година, а сви остали да буду пребачени на ентитетски ниво и завршени до 2023. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана