Рајчевић:Неопходна ревизија студијских програма

Срна
Рајчевић:Неопходна ревизија студијских програма

БАЊАЛУКА - У систему високог образовања Републике Српске има око 500 лиценцираних студијских програма, али многи од њих немају сврху, те је неопходно да се уради ревизија, рекао је Срни министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Српске Срђан Рајчевић.

-Постоје и они који формално егзистирају, али на којима се не одвија наставни процес. Осим тога, постоје и студијски програми за које уопште не постоји интересовање студената, тако да долази да парадоксалне ситуације да на појединим студијским програмима имамо више ангажовања академског особља него студената - истакао је Рајчевић.

Према његовим ријечима, све су то примјери праксе која ће се морати зауставити.

-План је да се почетком ове године формира комисија која ће се бавити овим питањима, односно биће потребно да прођемо кроз свих 500 студијских програма како би се установило који су перспективни, а у којима постоје одређени проблеми, те да ли се неки могу иновирати, па да остану дио система високог образовања, или не могу - појаснио је Рајчевић.

Он је истакао да су то неки од разлога због којих неће дозволити да се лиценцирају нови студијски програми, прије него што се уради ревизија постојећих студијских програма.

-Сматрам да је то рационално размишљање, јер се управо у томе види аспект рационализације система високог образовања, која је циљ реформе високог образовања коју проводимо. Осим рационализације, принципи до којих држимо у високом образовању су и интернационализација и модернизација - напоменуо је Рајчевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана